Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Vruchtbaarheid en leeftijd

Je vruchtbaarheid neemt af naarmate je ouder wordt. Dat dat bij vrouwen zo is, is bekend. Maar ook mannen worden minder vruchtbaar bij het klimmen der jaren.

Vruchtbaarheid van de vrouw

Tot je dertigste ben je op je vruchtbaarst. Daarna gaat het hard achteruit. Want je krijgt vaker een menstruatiecyclus zonder eisprong.

  • Op je vijfendertigste ben je nog maar half zo vruchtbaar als toen je 25 of 30 was. Het duurt dus twee keer zo lang om zwanger te raken als je 35 of ouder bent.
  • Op je achtendertigste duurt het vier keer zo lang. Want je hebt dan nog maar een kwart van de vruchtbaarheid die je voor je dertigste had.
  • Ben je al verminderd vruchtbaar voordat je 30 bent? Dan wordt het na je dertigste dus nog moeilijker.

Je eicellen raken op

Je wordt dus minder vruchtbaar naarmate je ouder wordt. Dat komt doordat je voorraad gezonde eicellen opraakt. Ongeveer 10 tot 15 jaar voor de overgang neemt het aantal eicellen sterk af.

Eicellen invriezen

Vanaf je 35e neemt je vruchtbaarheid af. Heb je een kinderwens, maar nog geen partner en begint het klokje voor jou te tikken? Dan kun je overwegen om je eicellen in te laten vriezen.

Boven de 41

Ben je boven de 41? Dan zijn je kansen om zwanger te raken vrij klein. Want je voorraad eicellen is zo’n beetje uitgeput. Dat is de reden waarom de meeste Nederlandse klinieken geen vruchtbaarheidsbehandelingen doen bij vrouwen die ouder zijn dan 41.

Vruchtbaarheid van de man

Misschien denk je dan mannen eeuwig vruchtbaar zijn. Maar dat is niet zo. Als je ouder wordt, gaat de kwaliteit van het sperma achteruit.

Vanaf je vijfenveertigste:

  • worden de zaadcellen minder beweeglijk;
  • zitten er minder zaadcellen in één zaadlozing;
  • neemt het aantal afwijkende zaadcellen licht toe.

Matige zaadkwaliteit

Heb je een matige zaadkwaliteit? Dan kan je leeftijd net het verschil maken tussen vruchtbaar en verminderd vruchtbaar.

Seksuologische problemen

Bovendien kun je na je vijfenveertigste last krijgen van andere problemen:

  • je krijgt minder zin in seks;
  • je hebt meer kans om impotent te worden.
Vanaf je 35e neemt je vruchtbaarheid af. Heb je een kinderwens, maar nog geen partner en begint het klokje voor jou te tikken? Dan kun je overwegen om je eicellen in te laten vriezen.

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.