Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

De lichamelijke ontwikkeling van je peuter

De snelle ontwikkelingen op lichamelijk gebied heeft je kind zo’n beetje achter de rug als hij 2 jaar oud is. Hij leert zijn bewegingen alleen verfijnen en nog iets beter coördineren. Belangrijkste mijlpaal in deze periode is het zindelijk worden.

Groei

Je kind gaat steeds langzamer groeien: in zijn derde en vierde levensjaar krijgt hij er per jaar 8 tot 10 centimeter bij. Dat is dus nog geen centimeter per maand. Hij krijgt er ook niet heel veel kilo’s bij: ongeveer 3 per jaar.

Motoriek

De motoriek van je kind gaat zich steeds meer verfijnen. Hij wordt nu steeds evenwichtiger met lopen en rennen. En waarschijnlijk durft hij al behoorlijk te klimmen. Je moet hem dus behoorlijk in de gaten houden! Want gevaar ziet hij nog niet. Zijn fijne motoriek wordt ook steeds beter. Hij leert nu kralen rijgen, bladzijden van een boekje omslaan, gaatjes vullen met de juiste vorm, prikken, knippen en plakken. Hij kan ook steeds beter met een potlood overweg.

Zindelijk worden

In zijn derde jaar leert je peuter ook om te voelen wanneer hij moet plassen.

  • Eerst reageert hij verbaasd en kijkt naar beneden als hij voelt dat hij aan het plassen is.
  • Daarna voelt hij aankomen dat hij moet plassen. Hij roept je dan, maar meestal is hij nog te laat bij de wc of het potje.
  • Na een tijdje oefenen voelt hij op tijd dat hij moet poepen of plassen en kan hij het ophouden totdat hij op de wc of het potje zit.

Rond zijn tweede verjaardag is je kind zover dat hij controle heeft over zijn sluitspieren. Begint hij interesse te tonen voor plassen en poepen? Dan kun je beginnen moet oefenen om je kind zindelijk te laten worden. Eerder beginnen met zindelijkheidstraining heeft geen zin.

Andere ontwikkelingen

Lees ook over de sociaal-emotionele ontwikkeling en de taalontwikkeling van je peuter.

Bronnen

  • Ontwikkeling in vogelvlucht. Ontwikkeling van kinderen en adolescenten, Martine F. Delfos (vijfde druk, 2009) Uitgeverij Pearson, Amsterdam.
  • Adviseur bij het schrijven van dit artikel was orthopedagoog en kindercoach Jolanda Tettero.

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.