Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Mijn peuter slaat andere kinderen

Heb je een peuter die regelmatig andere kinderen slaat en maak je je daar zorgen over? Niet nodig, vindt ontwikkelingspsycholoog Steven Pont. Hij legt uit dat je kind sociaal gewenst gedrag moet aanleren. En dat jouw opvoeding daarbij een belangrijke rol speelt.

Mijn zoontje van 3 slaat geregeld andere kinderen! Hebben we misschien een crimineeltje in de dop in huis?

Misschien wel, je weet het nooit, maar niet omdat hij nu andere kinderen slaat. Als hij dat nog steeds doet als hij 6 of 7 is, dan hebben we een heel ander gesprek, maar bij 3-jarigen komt het wel vaker voor. En dus niet omdat het allemaal crimineeltjes in de dop zijn.

Maar waarom doet hij dat dan?

Als wij iets willen, dan hebben we geleerd om dat te vragen. Let wel: dat hebben we zo geleerd.

Hoe dan?

Nou, doordat onze omgeving steeds afkeurend reageerde als we begonnen te gillen, te eisen, te slaan of te schoppen. Zo hebben we uiteindelijk de normen en waarden van onze omgeving overgenomen. Dat proces hebben we allemaal doorgemaakt, ook jij. We noemen dat ook wel socialisatie. Nu zijn er kinderen die daar wat langer over doen. Zoals jouw zoontje.

En dat is niet abnormaal?

Nee hoor. Net zoals er kinderen zijn die wat eerder zindelijk zijn, of juist wat later. Een kind dat wat later zindelijk is, is niet abnormaal. Hij of zij is gewoon wat later.

Maar hij weet toch dat ik het niet goed vind wat hij doet?

Waarschijnlijk wel, maar dat wil niet zeggen dat hij altijd precies kan doen wat je van hem verlangt. Het gedrag van kinderen van 3 is vooral impulsief. Dat heeft ook met hun hersenontwikkeling te maken. De rem op hun gedrag (dat heet inhibitie) is nog niet goed aangesloten.

Het gaspedaal doet het anders wel uitstekend bij hem…

Klopt, dat doet het bij alle kinderen over het algemeen heel goed. Dat doet het namelijk helemaal automatisch. Maar het vinden van je rem moet je echt leren. Het hele proces om je kind te helpen om dat te leren, is opvoeden.

Dus ik moet het maar laten, want hij kan het gewoon nog niet?

Nee! Je moet het hem juist wel leren, net zoals jij het weer van jouw ouders hebt geleerd. Hij moet dus wel steeds merken dat wat hij doet niet de bedoeling is. Laat je afkeuring duidelijk blijken. Maar je moet dus niet steeds boos op hem worden, want je neemt hem dan iets kwalijk wat hij waarschijnlijk gewoon nog niet kan. Dat is ook frustrerend voor hem. Maar je afkeuring en laten merken of laten zien wat je dan wel van hem verlangt, dat is dus juist heel belangrijk. Daar leert hij van. Zo help je hem echt in zijn socialisatie.

Pff…

Ja, opvoeden gaat over het inslijten van gedrag. Dat lukt nu eenmaal nooit met een eenmalige instructie. Dus, de conclusie is: keur zijn gedrag steeds af en vertel hem het alternatief (en laat hem dat desnoods oefenen).

Maar keur hem dus niet als kind af. Want daarmee breng je hem echt van de regen in de drup. Hij moet wel jouw liefde blijven voelen, door je afkeuring heen. Jij bent zijn ouder.

Auteur: Steven Pont

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.