Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Je pasgeboren baby aanmelden bij de zorgverzekering

Het is erg belangrijk om je pasgeboren kind op tijd aan te melden bij je zorgverzekeraar. Doe je dit namelijk niet? Dan moet je alle zorgkosten van de bevalling zelf betalen. Hieronder lees je wat je allemaal moet weten over de zorgverzekering voor je baby.

Verplichte zorgverzekering

In Nederland kennen we een verplichte zorgverzekering. Dat betekent dat iedereen die in Nederland woont, een basisverzekering moet hebben. Die verplichting geldt ook voor jouw pasgeboren baby, want vanaf zijn geboorte worden er voor hem al zorgkosten gemaakt.

Meld je baby binnen 4 maanden aan

Je bent verplicht om je pasgeboren baby binnen 4 maanden na de geboorte aan te melden bij de zorgverzekering van jezelf of je partner. Vergeet je om je kind binnen 4 maanden aan te melden? Dan moet je de zorgkosten rond de bevalling zelf betalen. En die kosten kunnen flink oplopen, zeker als je in het ziekenhuis bent bevallen of als je kind in het ziekhuis is opgenomen.

Welke zorgverzekering kies je voor je kind?

Je kind krijgt dezelfde zorgverzekering als jij. Heb jij naast de basisverzekering ook nog een aanvullende verzekering? Dan mag je kind daar ook gebruik van maken. Je kunt je kind niet ‘zwaarder’ verzekeren dan je zelf verzekerd bent. Hebben jij en je partner allebei een andere zorgverzekering? Dan mag je zelf weten bij welke verzekeraar je je kind aanmeldt. Als hij maar op één van jullie beider verzekeringspolissen wordt bijgeschreven.

Tip: Leg jouw zorgverzekering en die van je partner naast elkaar. Heeft je partner een betere of uitgebreidere dekking? Schrijf je kind dan bij de verzekering van je partner in.

Wat kost de zorgverzekering voor je baby?

Je kind is gratis meeverzekerd tot zijn 18e verjaardag. Je hoeft dus niks te betalen.

Je baby aanmelden

Hoe je je baby bij je zorgverzekeraar aanmeldt, verschilt nogal. Vaak kan het via de website van de verzekeraar of via een formulier, en soms kan het telefonisch. Bel met de klantenservice van jouw verzekeraar om te horen hoe je dat het beste aanpakt.

Van zorgverzekeraar veranderen

Wil je overstappen naar een andere zorgverzekeraar, omdat die betere voorwaarden heeft voor je pasgeboren baby? Dat kan voor de basisverzekering alleen aan het einde van het jaar. Je oude basisverzekering zeg je dan op vóór 1 januari, en de nieuwe verzekering sluit je af voor 1 februari. Voor aanvullende verzekeringen gelden andere regels: kijk die na in je polisvoorwaarden, of bel met de klantenservice van je zorgverzekeraar voor meer informatie daarover.

Controleer polisblad

Heb je de gegevens van je baby doorgegeven aan de zorgverzekeraar? Dan ontvang je binnen 2 weken een nieuw polisblad waar je kind op staat vermeld. Heb je na 3 weken nog niks ontvangen? Bel dan opnieuw met je zorgverzekeraar om te checken of er misschien iets is misgegaan.

Bij welke instanties moet je je baby nog meer aanmelden?

Naast de inschrijving bij de zorgverzekering en de geboorteaangifte op het gemeentehuis is het handig om je pasgeboren baby ook bij een aantal andere instanties aan te melden. Dat voorkomt rompslomp en eventueel vervelende financiële verrassingen achteraf.

Aanbevolen websites

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.