Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Naar een attractiepark

Een bezoek aan een attractiepark staat garant voor een bijzonder dagje uit. Voor hele kleine kinderen zijn grote attracties als een achtbaan eigenlijk niet geschikt. Maar er zijn ook sprookjesparken waar je met je peuter een leuke dag kunt hebben.

Wat is eeen attractiepark?

Een attractiepark is een groots opgezet park met verschillepnde attracties. Vaak zijn er één of meer achtbanen en wildwaterbanen. Verder zijn er vaak restaurants en ook kleinere speel-, klauter - of avonturenattracties. De meeste attracties zijn in de buitenlucht, maar vaak zijn er ook genoeg dingen binnen te zien en te doen. Zodat je ook met slecht weer een leuke dag kunt hebben. Meestal betaal je één toegangsprijs en daarna zijn alle attracties gratis. Voor eten en drinken betaal je apart. Het is meestal wel toegestaan om je eigen eten en drinken mee te nemen.

Voor welke leeftijden is een attractiepark geschikt?

Vanaf een jaar of 4 is je kind groot genoeg voor een bezoek aan een attractiepark. Als hij jonger is, dan is hij nog te klein om in attracties te kunnen, en waarschijnlijk is zo’n heel groot park iets te veel voor hem om te bevatten. Bij de meeste attracties staat aangegeven voor welke leeftijd ze geschikt zijn. Vaak moet je kind ook een minimale lengte (bijvoorbeeld 1.10 m) hebben om aan sommige attracties mee te kunnen doen. En meestal moet er een volwassene mee ter begeleiding. Voor grotere kinderen, pubers en volwassenen biedt een attractiepark genoeg uitdagingen.

Wat kost een attractiepark?

De toegangsprijzen van attractieparken zijn nogal verschillend. Voor een klein, regionaal attractiepark betaal je ongeveer € 15 per persoon. Het bekendste attractiepark van Nederland, de Efteling, rekent € 32 per persoon. Daarbij maakt het niet uit of je kind of volwassen bent. Voor een gezin met 4 personen ben je dus al een behoorlijk bedrag kwijt. Tel daarbij ook nog op dat je moet parkeren (of een treinkaartje moet kopen), en dat jullie de hele dag moeten eten en drinken.

Flexibele tarieven

Sommige attractieparken werken met flexibele tarieven: op dagen waarop het niet zo druk is, betaal je minder voor een toegangskaartje dan in het hoogseizoen.

Kortingsacties

Vlak voor de schoolvakanties zijn er vaak kortingsacties voor verschillende attractieparken. Bijvoorbeeld bij drogisterijketens of bij bepaalde producten die je in de supermarkt koopt. Zoek ook eens op internet naar kortingsbonnen.

Overnachten

In een paar grote attractieparken, zoals de Efteling en Slagharen, kun je tegenwoordig ook blijven slapen. Zodat je meerdere dagen van het park kunt genieten.

Waar moet je aan denken als je naar een attractiepark gaat?

 • Voor sommige parken kun je van te voren via internet al kaartjes kopen. Dan hoef je op de dag zelf niet meer in de rij te staan.
 • Houd rekening met een wachttijd om te parkeren. Als het druk is, sta je vaak in de file voor een parkeerplaats.
 • Neem eventueel zelf eten, drinken en snoep mee. Zodat je niet voor iedere versnapering hoeft te betalen.
 • Kijk op de plattegrond van het park wat er allemaal te doen is en wat jullie absoluut niet willen missen.
 • Plan af en toe een pauze in, waarop jullie samen iets eten of drinken.  dat geeft je kind de gelegenheid om even tot rust te komen. Je kunt dan ook bespreken wat jullie als volgende gaan doen.

Tip 1: Zorg dat je kind op één of andere manier jouw mobiele telefoonnummer bij zich draagt. Bijvoorbeeld op zijn T-shirt, in zijn jas, op een bandje om zijn arm of desnoods met viltstift op zijn arm. Zo kun je altijd gebeld worden als je je kind kwijt bent geraakt.

Tip 2: Je kunt je kinderen ook allemaal een shirt of jack in dezelfde (opvallende) kleur aantrekken. Zo vind je ze snel terug als ze iets verder weg lopen.

Attractieparken in Nederland

 • De Efteling in Kaatsheuvel (Noord-Brabant) is het oudste en beroemdste pretpark van Nederland. Bekende attracties zijn de Python, de Vliegende Hollander en het Anton Pieckplein.
 • Attractie- en vakantiepark Slagharen ligt in Overijssel.  Het heeft ruim 40 attracties, shows en zwembaden. Vanaf 3 jaar (90 cm) mag je kind, onder begeleiding van een volwassene, in een aantal attracties.
 • Walibi World in Flevoland heeft de hoogste en snelste achtbaan van de lage landen: de Goliath. In Walibi Land kun je terecht met jonge kinderen.
 • Duinrell is een attractiepark voor het hele gezin met het grootste overdekte glijbanenparadijs van de Benelux: het Tikibad. Duinrell ligt bij Wassenaar (Zuid-Holland).
 • Avonturenpark Hellendoorn in Overijssel heeft meer dan 30 attracties en shows, waaronder een aantal achtbanen.
 • Toverland in Sevenum (Noord-Limburg) heeft bijna net zoveel binnen- als buitenattracties. Met slecht weer is dit dus ook een goede bestemming. Er zijn achtbanen, maar ook peuterspeelplaatsen.
 • Plopsa Indoor Coevorden is een overdekt themapark uit de stal van Studio 100 in Brussel. Je peuter of kleuter komt er dus alle bekenden van tv tegen: Kabouter Plop, Mega Mindy, Piet Piraat, Bumba, K3 en nog veel meer.

Sprookjesparken

Sprookjesparken zijn vaak meer geschikt voor kleine kinderen omdat ze geen grote en spannende attracties hebben.

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.