Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Naar de kinderboerderij

Een uitje naar de kinderboerderij is bij veel kinderen én ouders favoriet: je kind kan er dieren aaien en knuffelen, en hij leert er vaak ook nog wat over dieren en de natuur. In Nederland zijn honderden kinderboerderijen, dus er is er altijd wel eentje bij jou in de buurt.

Wat is een kinderboerderij?

Een kinderboerderij is een boerderij die opengesteld is voor het publiek. Er zijn verschillende dieren aanwezig, die je kind mag aaien en voeren. Soms mag hij ook helpen om de stallen uit te mesten of de geiten te borstelen. Vaak kun je er ook iets eten en drinken. Ook is er meestal een speeltuintje waar je kind kan spelen.

Leerzaam

Naast het recreatieve aspect heeft een kinderboerderij ook een educatief doel: je kind leert er iets over de natuur. Over hoe lammetjes worden geboren, of waar melk nu eigenlijk vandaan komt. Veel kinderboerderijen ontvangen ook schoolklassen. Die krijgen daar les over bijvoorbeeld dieren, natuur, het milieu of agrarische beroepen.

Voor welke leeftijden is een bezoek aan de kinderboerderij geschikt?

Een bezoek aan de kinderboerderij is leuk zodra je kind goed kan lopen. Hij kan dan zelf wat op de boerderij rondscharrelen en de dieren die hij leuk vindt, aaien en voeren. Grotere kinderen tot een jaar of 10 mogen vaak zwaardere of moeilijkere taken doen en kunnen ook echt iets leren over natuur en milieu.

Wat kost een bezoek aan de kinderboerderij?

Een bezoek aan de kinderboerderij is vaak goedkoop en soms zelfs gratis. Ook het eten en drinken wordt voor een schappelijke prijs verkocht.

Waar moet je aan denken als je naar een kinderboerderij gaat?

  • Let erop dat je kind zijn handen goed wast als hij dieren heeft geaaid. Want dieren kunnen ziektekiemen bij zich dragen waar mensen ziek van kunnen worden (en dieren niet).
  • Laat je kind geen kusjes geven aan dieren. Ook zo kan hij ziektekiemen vangen.
  • Staat er bij een dier dat je het niet mag aanraken? Doe dat dan ook niet. Want dan is het dier ziek (geweest) en is het risico op besmetting extra groot.

Als je zwanger bent

Ben je zwanger? Let dan goed op als je naar een kinderboerderij gaat. Want daar zijn veel bacteriën die een schadelijk effect kunnen hebben op je zwangerschap.

  • Aai geen geiten of schapen. En raak ook geen stro, mest of voer van geiten of schapen aan. Want geiten en schapen kunnen de toxoplasma-parasiet bij zich dragen. Die kan ook op rauw vlees of in de kattenbak zitten.
  • In het voorjaar worden jonge geitjes en lammetjes geboren. Ga dan niet in de bij de jonge dieren kijken.
  • Vermijd contact met mest. Niet alleen van geiten en schapen, maar van alle dieren.
  • Was je handen altijd met water en zeep als je op een kinderboerderij bent geweest. Doe dat ook voordat je iets gaat eten op de boerderij.

Waar vind je een kinderboerderij in de buurt?

Bij de Vereniging Stads- en Kinderboerderijen Nederland zijn meer dan 300 kinderboerderijen aangesloten. Op hun site kun je een kinderboerderij bij jou in de buurt zoeken.

Bronnen

Informatie van de voormalige Stichting Samenwerkende Kinderboerderijen Nederland:

  • Hygiëne(code) op de kinderboerderij
  • Geen zwangere vrouwen in de (lammer)stal

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.