Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Naar een museum

Een uitje naar een museum is tegenwoordig niet meer stoffig, suf of saai. Moderne musea doen er steeds meer aan om hun collecties ook voor een jong publiek aantrekkelijk te maken. Vaak kan je kind er ook actief bezig zijn.

Musea in Nederland

Nederland is rijk aan musea. Natuurlijk zijn er de grote, bekende (rijks)musea. Maar er zijn ook heel veel lokale en regionale musea die de moeite waard zijn.

Klassieke en moderne museawat

Een klassiek museum laat vaak kunstwerken zien. Je moet er stil zijn en je mag er niets aanraken. Daar is niet zo veel aan voor je arckind. Moderne musea zijn heel anders: daar willen ze je kind juist graag betrekken bij alles wat er te zien is. Je kind kan er actief bezig zijn en tegelijk iets leren over geschiedenis, natuur of cultuur. Veel musea zijn gewijd aan onderwerpen die tot de verbeelding van je kind spreken: treinen, vliegtuigen, water of communicatie. Je kunt je kind er dus al van tevoren enthousiast voor maken.

Wat kost een bezoek aan een museum?

Voor de grote (rijks)musea betaal je al gauw een entreeprijs die rond de €15 ligt. Kleinere musea zijn meestal goedkoper. Eten en drinken in een museum kan vaak in het museumcafé. De prijzen daar zijn vergelijkbaar met de prijzen in een gewoon café of restaurant.

Museumkaart

Gaan jullie regelmatig naar een museum? Dan is het misschien voordelig om een Museumkaart aan te schaffen. Daarmee krijg je gratis toegang tot alle deelnemende musea; dat zijn er meer dan 400. Een museumjaarkaart kost € 44,95 voor volwassenen en € 22,50 voor kinderen en jongeren tot en met 18 jaar (prijzen op 1 mei 2013) . Vroeger heette de Museumkaart de Museumjaarkaart.

Museumweekend

Tijdens het nationale Museumweekend zijn zo’n 500 musea in heel Nederland gratis toegankelijk. Dat is een mooie gelegenheid om eens met je kinderen een museum te bezoeken. Het Museumweekend valt altijd in het eerste of tweede weekend van april. Het wordt georganiseerd door de Nederlandse Museumvereniging.

Een aantal musea die leuk zijn voor kinderen

  • Alles in NEMO (Amsterdam) heeft te maken met wetenschap en technologie. Vijf verdiepingen vol spannende, leuke doe- en ontdekdingen. Geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar.
  • Naturalis in Leiden geeft op spectaculaire manieren een beeld van (de geschiedenis van) onze natuur. Geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar.
  • Bij het Archeon in Alphen aan den Rijn ontdek je de wereld van de geschiedenis. Doe mee met boogschieten, vlotvaren, vilt maken of excerceren met een Romeinse soldaat. Geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar.
  • Ecomare op Texel is een natuurmuseum en vogel- en zeehondenopvang in één. Geschikt vanaf 3 jaar.
  • Bij de Stoomtrein Katwijk Leiden (Zuid-Holland) kun je een ritje maken in een echte ouderwetse stoomtrein. En er zijn nog veel meer treinen te bekijken. Geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar.
  • Het Aviodrome in Lelystad is een dynamisch themapark over de luchtvaart. Binnen en buiten zijn er veel vliegtuigen te zien. Geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar.
  • Madurodam is de kleinste stad van Nederland. Alles is tot in detail nagebouwd op een schaal van 1:25. In de zomer is er altijd een extra tentoonstelling voor kinderen. Geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar.
  • Het Muiderslot in Muiden is en echt kasteel dat je van binnen en van buiten kunt bezichtigen. Je waant je meteen een ridder of kasteelvrouwe. Geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar.
  • Het Nederlands Watermuseum in Arnhem is een eigentijds en interactief museum over alle aspecten van zoet water. Geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar.

Bronnen

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.