Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Een kinderfeestje organiseren

Hoera! Je kind is jarig. En ineens wil hij dat je een kinderfeestje voor hem organiseert. Hoe doe je dat?

Vanaf welke leeftijd organiseer je een kinderfeestje?

Het is gebruikelijk om een kinderfeestje te organiseren vanaf het moment dat je kind op school zit. Zijn vierde verjaardag is dus een grensgeval. Bekijk samen met je kind of hij het leuk vindt om zijn buurkinderen, vriendjes en vriendinnetjes van de het kinderdagverblijf of de peuterspeelzaal uit te nodigen.

Wat heb je allemaal nodig voor een kinderfeestje?

Zo maak je het verjaardagspartijtje van je kind tot een succes:

Bepaal een datum en een tijd

Natuurlijk vindt het feestje plaats op of in de buurt van de verjaardag van je kind. Een zaterdag- of zondagmiddag is heel erg geschikt, maar een woensdag- of vrijdagmiddag kan ook. Op andere dagen is je kind misschien al te moe van een hele dag school. Laat het feestje niet langer dan 3 uur duren.

Maak een gastenlijst

Wie wil je kind allemaal uitnodigen voor zijn feestje? Nodig niet te veel kinderen uit, dat is al gauw te druk. Als vuistregel kun je aanhouden: de nieuwe leeftijd is ook het aantal kinderen dat hij mag uitnodigen. Dus wordt je kind 5? Laat hem dan 5 vriendjes uitnodigen.

Maak uitnodigingen

Samen met je kind kun je mooie uitnodigingen knutselen. Of je koopt coole kaarten in de winkel, die je kind zelf beschrijft of inkleurt. Verspreid de uitnodigingen liever niet in de klas of op het schoolplein. Er zullen altijd kinderen zijn die zich buitengesloten voelen. Maak liever een rondje door de wijk met je kind een duw de uitnodigingen bij zijn vriendjes in de brievenbus. Zorg ervoor dat je de uitnodiging 1 tot 2 weken voor het feestje hebt uitgedeeld.

Eten en drinken

Een feestje is niet compleet zonder taart en limonade. Maak zelf een taart of koop er een bij de bakker. Je kunt ook kleine cakejes geven, dat staat ook feestelijk. Vergeet de kaarsjes niet! Als drinken kun je er limonade  (bijvoorbeeld van siroop) bij geven. Aan het einde van het feestje kun je ook nog iets hartigs geven, zoals chips, blokjes kaas of blokjes worst. Geef in ieder geval niet te veel eten. Meestal zijn de kinderen te druk met spelen om iets te eten. Lees ook onze tips voor gezond snoepen en trakteren.

Spelletjes

Na het zingen en het uitblazen van de kaarsjes is het tijd voor spelletjes. Bereid een aantal eenvoudige spelletjes voor, zoals:

  • spijkerpoepen
  • koekhappen
  • stoelendans
  • grabbelton
  • twister
  • kruiwagenrace
  • zaklopen
  • speurtocht

Knutselt jouw kind liever? Dan kun je ook gaan knutselen met alle kinderen. Ga schilderen, kleien of een feesthoed maken.

Versiering

Je kunt de tafel versieren met een leuk (papieren) tafelkleed en vrolijke bekers en bordjes. Denk ook aan slingers en ballonnen in de woonkamer.

Thema

Je kunt het hele kinderfeestje ook een thema meegeven. Dan wordt het een prinsessenfeest of een piratenfeest. Je kunt dit thema overal in terug laten komen: de uitnodigingen, de taart, de versieringen. Je kunt de kinderen ook schminken. Of vragen of ze verkleed willen komen.

Mee naar huis

Bij het naar huis gaan krijgen alle kinderen nog een zakje mee. Vaak zit er in zo’n zakje iets lekkers, maar het kan ook een klein speelgoedje zijn.

Tips

  • Al bij het schrijven van de uitnodigingen moet je erover nadenken of je de kinderen naar huis brengt of dat hun ouders ze zelf moeten komen ophalen.
  • Vergeet niet om foto’s of filmopnames te maken van het feestje.
  • Zorg dat je in ieder geval met twee volwassenen bent om het feestje in goede banen te leiden.
  • Bedenk van tevoren wat je met de uitgepakte cadeautjes doet: zet je ze boven op de kast of mogen de feestgangers er al meteen mee spelen? Bespreek dit eventueel van tevoren al met je kind.

Aanbevolen boeken

  • Een heel jaar jarig, Ellen Teijsinger en Dagmar Stam (2007). Uitgeverij Ploegsma, Amsterdam (alleen nog tweedehands of in de bibliotheek)

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.