Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Hoe krijg je je kind op een sport?

Sporten en bewegen is belangrijk voor je kind. Maar vanaf welke leeftijd kan je kind op een sport? Hoe vind je een sport die geschikt is voor je kind? En wat kost een sport?

Vanaf welke leeftijd kan je kind op een sport?

Meestal krijgt je kind in groep 1 en 2 vanzelf genoeg beweging. Het deelnemen aan een sport is dan nog niet zo belangrijk. Vanaf 6 jaar kun je je kind inschrijven bij de meeste sportverenigingen. Toch zijn er ook voor kinderen vanaf 4 of 5 jaar ook al mogelijkheden om extra te bewegen. Voetbalclubs hebben steeds vaker teams en trainingen voor ‘mini’s’ of ‘ukkies’. En op brede scholen en bij buurtverenigingen worden regelmatig sportlessen gegeven voor jonge kinderen om ze kennis te laten maken met verschillende sporten.

Tip: Informeer bij jou in de buurt wat de mogelijkheden zijn voor je kind om te sporten. Denk daarbij niet alleen aan sportclubs, maar ook aan de (brede) school, de buurtvereniging of het dorpshuis.

Welke sport is geschikt voor je kind?

Bekijk samen wat je kind leuk vindt om te doen en welke sport geschikt zou zijn voor je kind. Houdt je dochter van voetballen? Of is je zoon meer een zwemmer?  De keuze van een bepaalde sport hangt natuurlijk ook van andere factoren af:

 • Zit er een vereniging of sportfaciliteit bij jullie in de buurt?
 • Gaan er nog meer klasgenootjes of vriendjes op de sport?
 • Kost de sport veel geld? Moet je naast lesgeld of contributie ook nog speciale sportkleding of andere atttributen kopen?
 • Doe jij of doet je partner een sport waar je kind al vertrouwd mee is?
 • Gaat je kind op een brede school of naar de buitenschoolse opvang? Daar worden misschien ook cursussen gegeven die interessant zijn voor je kind.

Individueel of in verenigingsverband

Sommige kinderen houden niet van sporten in groepsverband, of in competitie. Die hebben meer plezier aan de sport zelf zonder dat ze zich hoeven te meten met anderen. Wat is voor jouw kind het meest geschikt? Een competitieve sport in verenigingsverband, of een recreatieve sport? Veel sporten worden ook gegeven in de vorm van laagdrempelige cursussen, waarbij je alleen lessen betaalt en niet meteen lid hoeft te worden van een club of vereniging.

Wat kost een sport?

Meedoen met een sport hoeft niet duur te zijn.

 • Vaak is de contributie van een sportvereniging voor kinderen bijzonder laag.
 • Je kunt je kind ook een cursus of losse lessen laten doen. Dan betaal je per keer.
 • Speciale sportkleding is vaak nog niet echt nodig. De gymschoenen die je kind op school gebruikt, zijn meestal goed genoeg. En een korte broek en een T-shirt heb je wel in de kast liggen.
 • Veel sportclubs geven speciale schoenen of andere attributen in bruikleen.

Subsidie

Is je inkomen te laag om je kind te laten sporten? Dan kun je proberen om een subsidie te krijgen bij je gemeente of bij het Jeugdsportfonds.

 • Sommige gemeenten geven een subsidie voor sporten als onderdeel van de bijzondere bijstand. Vraag dit na bij je gemeente.
 • Het Jeugsportfonds kan de contributie van de sportvereniging betalen. Daarnaast kun je een vergoeding voor sportspullen krijgen tot een maximum van € 225 per kind per jaar.

Bronnen

 • Informatie voor ouders op de website van het Jeugdsportfonds

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.