Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Hoe werkt kraamzorg?

Je krijgt altijd kraamzorg op maat. Hoe dat in zijn werk gaat, en of kraamzorg vergoed wordt, lees je hier.

Zo werkt kraamzorg

  • Je schrijft je in voor kraamzorg als je drie maanden zwanger bent.
  • Van de kraamzorgorganisatie krijg je een lijst met spullen die je nodig hebt voor de bevalling en de kraamtijd.
  • Beval je thuis? Dan belt je verloskundige de kraamzorgorganisatie als het bijna zover is. Er komt dan een kraamverzorgende om de verloskundige te assisteren bij de bevalling.
  • Beval je in het ziekenhuis? Dan bel je zelf met de kraamzorgorganisatie voordat je weer naar huis gaat. De kraamverzorgende komt dan bij je kramen vanaf de eerste dag dat je thuis bent.
  • De kraamverzorgende komt een aantal dagen achter elkaar bij je thuis om je te helpen met je baby, en om jullie gezondheid in de gaten te houden.

Hoe lang heb ik kraamzorg?

Het standaard aantal uren kraamzorg is 49. Deze uren worden verdeeld over 8 dagen, inclusief de dag van de bevalling. Afhankelijk van je situatie kunnen deze uren worden uitgebreid of ingekort. Je krijgt dus altijd kraamzorg op maat:

Wil je meer of minder uren dan het standaard aantal? Bespreek dat dan met je kraamverzorgende. Samen met je verloskundige bepaalt zij hoeveel uren voor jou wenselijk is.

Landelijk indicatieprotocol voor kraamzorg

Iedere kraamverzorgende hanteert dezelfde regels om te bepalen hoeveel uren zorg jij in jouw situatie nodig hebt. Die regels staan in het landelijk indicatieprotocol. Op een aantal momenten bepaalt de kraamzorgorganisatie hoeveel kraamzorg jij nodig hebt:

  • tijdens het intakegesprek (voor de bevalling)
  • vlak na de bevalling
  • op de derde of vierde dag van je kraamperiode

Wordt kraamzorg vergoed?

Kraamzorg valt binnen je basisverzekering. Het wordt dus altijd vergoed door je zorgverzekeraar. Je betaalt alleen de wettelijke eigen bijdrage.

Per verzekeraar gelden andere regels voor de vergoeding van kraamzorg. Want sommige verzekeraars:

  • vergoeden de eigen bijdrage die je voor kraamzorg betaalt;
  • hanteren een maximum aantal uren dat wordt vergoed. Voor meer uren kun je je soms bijverzekeren.

Tip: Kijk altijd eerst de polis van je zorgverzekering na voordat je kraamzorg aanvraagt. Loopt het tegen het einde van het jaar? Bekijk dan of overstappen zinvol is.

Kraamzorg is uniek

Het Nederlandse systeem van kraamzorg is uniek in de wereld. Nergens anders kennen ze het systeem van een persoonlijke en medisch onderlegde thuisverzorging na de bevalling. Eigenlijk is dat raar, want kraamzorg is goedkoper dan een ziekenhuisopname. En wat is er nou fijner dan thuis zijn met je baby en in alle rust herstellen van de bevalling?

Bronnen

  • Adviseur bij het schrijven van dit artikel was Grietje Miedema, jarenlang zelf werkzaam in de kraamzorg en nu mede eigenaar van Babybalance.nl.
Adviseur bij het schrijven van dit artikel was Grietje Miedema, jarenlang zelf werkzaam in de kraamzorg en nu mede eigenaar van Babybalance.nl.

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.