Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Leren zwemmen

Zwemmen is leuk en belangrijk voor de veiligheid van je kind. Laat je kind daarom al vroeg naar zwemles gaan. Wanneer kan je kind op zwemles? En hoe zit het ook alweer met diploma’s?

Zwemmen is leuk en belangrijk

Zwemmen is leuk. Het is een gezonde manier om je lichaam te bewegen, die weinig kans op blessures geeft. Tegelijk is zwemmen belangrijk voor de veiligheid van je kind. Nederland is nu eenmaal een land met veel water. Mocht je kind een keer in het water vallen, dan kan hij zichzelf redden door naar de kant te zwemmen. Wil je je kind graag op een sport doen, maar weet je nog niet welke? Denk dan eens aan zwemmen.

Leren zwemmen

Zwemmen leert je kind niet van de ene dag op de andere. Als eerste moet hij vertrouwd raken met water en niet bang zijn om bijvoorbeeld zijn hoofd onder water te doen of te drijven. Pas daarna kan hij de grove en fijne techniek van zwemmen onder de knie krijgen. De zwemlessen in het zwembad zijn daar helemaal op afgestemd.

Vanaf welke leeftijd kan je kind op zwemles?

De meeste zwembaden en zwemscholen nemen kinderen aan vanaf 4,5 jaar. Want vanaf die leeftijd heeft je kind de grove motorische vaardigheden die nodig zijn om de eerste technieken van het zwemmen te leren. Op deze leeftijd vindt je kind het ook leuk om in het water te spelen en te oefenen. Vanaf 5,5 jaar beheerst je kind ook de fijne motoriek om de subtiele kneepjes van het zwemmen onder de knie te krijgen.

Tip: Behalve motorisch moet je kind er ook geestelijk aan toe zijn om (zwem)les te krijgen. Is je kind erg speels, en heeft hij moeite om zijn aandacht bij de les te houden? Dan is het misschien nog iets te vroeg voor hem. Probeer het dan liever over een half jaar opnieuw.

Al eerder vertrouwd met water

Je kunt je kind al vroeg vertrouwd maken met water door hem als baby, dreumes of peuter regelmatig mee te nemen naar het zwembad. Als je kind al voor zijn vierde verjaardag leert om niet bang te zijn in het water, komt dat tijdens de zwemlessen goed van pas.

Tip: Sommige zwembaden bieden baby- of peuterzwemmen aan. Soms heet dat ook wel Guppy- of Puppyzwemmen. Wie weet is dat iets voor jou en je kind.

Schoolzwemmen

Scholen zijn niet meer verplicht om zwemles aan te bieden onder schooltijd. Maar veel scholen doen het wel. Meestal krijgt je kind schoolzwemmen als hij in groep 4, 5 of 6 zit. Meestal is de periode van schoolzwemmen te kort om de drie zwemdiploma’s te halen. Daarom is het goed om je kind al eerder naar zwemles te laten gaan.

Bronnen

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.