Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

De combinatie van werken en een gezin is zwaarder dan je dacht

Het hebben van een baan naast het zorgen voor één of meer kinderen is geen eenvoudige opgave. Op beide terreinen wil je er voor de volle honderd procent zijn. En dat is praktisch onmogelijk. ‘Combinatiestress’ heet dat ook wel. Wat kun je doen om die druk een beetje te verlichten?

Werk en gezin combineren

Het combineren van werk en een gezin is geen gemakkelijke opgave. Van tevoren heb je het misschien prima uitgedacht, maar de in de praktijk valt het vaak toch tegen. Veel ouders ervaren vergelijken het wel met het in de lucht houden van heel veel ballen. Of met een kaartenhuis: de balans is zo delicaat dat er maar iets kleins hoeft te gebeuren om het hele evenwicht te verstoren. Je hebt dan ook met veel verschillende stressfactoren te maken.

Ochtendspitsuur

Voordat je de deur uit kunt, moet er heel veel gebeuren. Naast je eigen ochtendritueel en dat van je partner moet je kind ook aangekleed en gevoed worden. Dat heeft tijd nodig. Bovendien kan je kind, als hij wat ouder wordt, behoorlijk treuzelen ’s ochtends. Het nut van op tijd op de dagopvang of op school komen ziet hij niet echt in. Spelen is veel leuker. Er wordt dus op dat moment ook nog wat van je opvoedkundige vaardigheden gevraagd.

Je reist wat af voordat je op je werk bent

Meestal breng je je kind naar kinderopvang buitenshuis als je gaat werken. Dat vergt dus een extra rit voordat je op weg kunt naar je werkbestemming. Heb je last van files? Dan kun je het gevoel hebben dat je iedere dag weer een race tegen de klok moet voeren.

Op tijd weg van je werk

We gaan ervan uit dat je je werkdag normaal kunt doorbrengen. Wie weet ben je wat afwezig vanwege (al dan niet chronisch) slaapgebrek, maar in principe heb je de hele dag je handen vrij om aan je werk te besteden. Tegen het eind van de dag wordt het weer een beetje stressen: eigenlijk wil je nog iets afmaken, maar je moet op tijd weg om je kind op te halen.

Avondspitsuur

En dan begint hetzelfde spitsuur als vanochtend, maar dan omgekeerd. Van werk rijd je langs de opvang naar huis. Daar ga je koken, eten, en je kind naar bed brengen. Meestal zit je tegen half negen uitgeteld op de bank. Nu heb je de tijd aan jezelf. Ga je dan nog sporten of erop uit? Of kom je liever bij van alle drukte terwijl je televisie kijkt?

Alle andere dingen komen op de laatste plaats

Je dagen zijn snel gevuld als je werkt als ouder. En dan hebben we het nog niet eens gehad over alle bijkomende klussen waar je ook nog mee te maken hebt: boodschappen doen, verzekeringen regelen, verjaardagscadeautjes kopen, een kapotte cv-ketel laten repareren of met de auto langs de garage. Dat moet dus allemaal in je vrije tijd. Die toch al schaars is.

Het huishouden doe je er maar een beetje bij

Om naast werken en zorgen ook nog een huishouden draaiende te houden, is helemaal een uitdaging. De groeiende stapels was en het rondslingerende speelgoed zie je vaak met lede ogen aan. Het is vechten tegen de bierkaai.

Je kind is ziek: wat nu?

Zoals gezegd: de balans is delicaat. Want alles functioneert en sluit op elkaar aan, maar dan moet er verder niets misgaan. Als je kind ziek wordt, dan moet je gaan schipperen. Wie van jullie tweeën kan thuis blijven? Wie heeft de minst dringende afspraken? Kunnen jullie iemand vragen om op te passen? Uiteindelijk vind je altijd wel een oplossing. Maar het moment dat je moet constateren dat je kind niet naar de dagopvang of school kan, kan behoorlijk wat stress opleveren.

Zwangerschap en stress

Denken jullie temidden van alle drukte ook nog aan gezinsuitbreiding? Probeer de stress dan op tijd te verminderen. Want aanhoudende stress is niet goed voor de ontwikkeling van je ongeboren kind.

Wat kun je doen?

Al met al kan de werkzorgcombinatie behoorlijk stressvol zijn. Hier een paar tips om de druk wat te verminderen.

Maak goede afspraken met je partner

Vrouwen hebben vaak de neiging om meer (huishoudelijke) klussen naar zich toe te trekken. Stop daarmee. Maak een eerlijke en duidelijke taakverdeling tussen jou en je partner. En hou je daar ook aan. Doe wat je moet doen en niet meer dan dat. Bekijk regelmatig of jullie de afspraken misschien moeten bijstellen.

Besteed zo veel mogelijk uit

Veel praktische klussen kun je uitbesteden. Doe dat ook! Daarmee koop je in feite extra tijd en extra rust. Grijp alles aan wat je bij de combinatie van werk en zorg kan helpen.

Leg de lat niet te hoog

Accepteer dat je nu eenmaal een druk bestaan hebt. En probeer niet op alle fronten het hoogst haalbare te bereiken. Dan eten jullie maar eens een keertje soep met boterhammen ’s avonds. Of gaat je kind in een versleten broek naar school. Hoe belangrijk is dat nu echt? Goed genoeg is goed genoeg!

Maak gebruik van de wettelijke rechten die je hebt als ouder

Je hebt recht op een aantal soorten verlof als je kinderen hebt of krijgt. Maak daar ook gebruik van.

Sta vroeger op

Er zijn ouders die zweren bij vroeg opstaan. Heerlijk het eerste (half) uurtje voor jezelf in huis. Rustig douchen, boterhammen smeren of de krant lezen op internet. Kijk zelf of je het de moeite waard vindt om daar wat slaap voor in te leveren.

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.