Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Je sociale leven verandert

Je kunt er niet omheen: als je kinderen krijgt, heeft dat invloed op je sociale leven. Je hebt minder tijd voor sociale contacten, en je gaat ook andere dingen doen met je vrienden en vriendinnen. Is dat erg? Nee. Moet je er wat extra moeite voor doen? Ja. Maar dat is het allemaal waard.

Je wereld wordt een stukje kleiner

Zeker in de eerste periode na de geboorte van je kind wordt je wereld een behoorlijk stuk kleiner. Je leefwereld is niet groter dan je huis, met af een toe een uitje naar het consultatiebureau of de supermarkt. Gelukkig komen er veel mensen bij je op bezoek om je baby te bewonderen.

Je hebt minder tijd voor sociale contacten

Als die eerste paar maanden voorbij zijn, dan krijg je waarschijnlijk weer meer energie om dingen buitenshuis te ondernemen. Je hebt weer zin in een sociaal leven. Maar het kost iets meer moeite dan vroeger om je contacten met vrienden en vriendinnen te onderhouden.

Minder tijd en energie

Het is een feit dat je minder vrije tijd hebt als ouder. Dus heb je ook minder ruimte voor een sociaal leven. Dit is een gegeven dat je gewoon moet accepteren.

Regelen dat je weg kunt

Je kunt niet zomaar meer weggaan wanneer je daar zin in hebt; er moet wel iemand thuis blijven bij je kind. Is je partner dat, of heb je een oppas achter de hand?

Pak je agenda erbij

Spontaan afspreken zit er vrijwel niet meer in. ‘Plannen’ is het toverwoord als je met vrienden wilt afspreken. Zeker als zij ook kinderen hebben. Wees niet verbaasd als jullie pas over een maand of drie ergens een gaatje hebben waarin nog een afspraak past.

Je gaat andere dingen doen

Afgezien van het gebrek aan tijd voor sociale contacten, worden de contacten zelf ook anders. Je gaat andere dingen doen met elkaar. Gingen jullie vroeger iedere vrijdag stappen? Nu wordt het op zondagmiddag koffie en ranja drinken.

Op tijd naar huis

De tijden dat je elke weekend tot laat in de kroeg hing zijn nu wel voorbij. Op de een of andere manier zie je er de lol niet meer van in; laat staan dat je er nog de energie voor hebt. Ook je vrienden gaan waarschijnlijk liever uit op wat beschaafdere tijdstippen. Dus het wordt vaker uit eten of naar de film en misschien nog even naborrelen. Maar in ieder geval: op tijd naar huis.

Kindvriendelijke activiteiten

Je kunt het nuttige met het aangename verenigen door met een vriendin en haar kinderen af te spreken om iets ‘kindvriendelijks’ te doen. Samen naar de speeltuin bijvoorbeeld, of naar het zwembad. Of op zondagmiddag op bezoek bij een bevriend stel met kinderen. In de hoop dat de kinderen met elkaar spelen en jullie bij kunnen praten.

Online sociale contacten

Nu je meer thuis bent, kun je gebruik maken van de digitale mogelijkheden om je vriendschappen te onderhouden. Facebook en Twitter zijn daarvoor bij uitstek geschikt. Vergeet niet om daarnaast ook nog IRL (in real life) af te spreken!

Wat kun je doen?

Sociale contacten zijn belangrijk. Ze bieden het gezonde tegenwicht tegen een overdosis oudertaken. Hou je vriendschappen dus op peil, ook al kost het soms wat meer moeite.

Laat je niet ontmoedigen

Laat je niet afschrikken door het geregel en de agendaterreur waar je iedere keer weer mee te maken krijgt als je iets wilt ondernemen. Accepteer dat het nu eenmaal zo is en geniet van de momenten dat je echt vrij kunt zijn om iets leuks te doen met één of meer vrienden.

Plan een vaste avond ‘vrij’

Spreek met je partner af dat je regelmatig een avond vrij bent om af te spreken met vrienden. Je partner blijft dan thuis (of regelt een oppas).

Zorg voor een goede oppas

Als ouder kun je niet zonder een goede oppas. Plan je avondje uit zo, dat je samen met je kinderen eet en ze zelf in bed legt. Je gaat pas weg als ze (bijna) slapen. De oppas hoeft dan alleen maar op de bank te zitten en naar de babyfoon te luisteren. Negen van de tien keer slapen je kinderen gewoon door en kan je oppas ongestoord haar of zijn favoriete tv-programma kijken.

Praat niet de hele tijd over de kinderen

Of je nu met of zonder de kinderen afspreekt: zorg ervoor dat je niet de hele tijd over je kinderen praat. Of je vrienden zelf nu wel of geen kinderen hebben, dat is niet echt leuk voor ze. Ook voor jezelf is het goed om je horizon breed te houden en interesse te hebben in andere dingen.

Ga naar een festival

Iedere week uitgaan zit er niet meer in. Maar af en toe oppas regelen zodat je een weekendje weg kunt is nog wel te doen. Daarom is een festival ideaal om naartoe te gaan: daar is veel te doen op één plek in een korte tijd. Muziek, film, theater: festivals groeien als nooit tevoren. Doe er je voordeel mee! Er is altijd wel een leuk festival bij jou in de buurt.

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.