Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Borstvoeding geven is een drama

Borstvoeding is het beste wat je je kind kunt geven. Dat klopt. Maar niet ten koste van alles. Soms kan borstvoeding geven uitlopen op een vreselijke teleurstelling. Of in ieder geval zorgen voor een heftige beginperiode met je baby.

Borstvoeding geven gaat niet altijd vanzelf

Borstvoeding geven lijkt heel gemakkelijk: dat is zoiets natuurlijks, dat moet haast vanzelf gaan. Gewoon baby aan je borst en drinken maar. Toch is het in werkelijkheid vaak niet zo gemakkelijk. Veel vrouwen worstelen in het begin behoorlijk met het geven van borstvoeding. En dat is een tegenvaller waar je meestal niet op voorbereid bent.

Een cursus is goed, maar voorkomt problemen niet

Als je borstvoeding gaat geven, is het goed om van tevoren een cursus te volgen. Daar leer je heel veel van. Je weet ook waar je op kunt letten als het misschien niet zo lekker loopt in het begin. Maar zelfs met de kennis van zo’n cursus op zak heb je nog niet de garantie dat jouw borstvoeding een succes wordt. Vergelijk het met leren autorijden uit een boek: je kunt zo’n boek wel helemaal uit je hoofd leren, maar als je eenmaal op de weg zit, is het een heel ander verhaal.

Je moet het samen leren

Borstvoeding geven doe je namelijk niet alleen: je doet het samen met je baby. Die moet ook leren wat het is om aan je tepel te zuigen, zodat er melk uitkomt. En het hangt ook een beetje af van je geestelijke gesteldheid: als je ontspannen bent, lukt het beter dan wanneer je moe of verkrampt zit te voeden. Er spelen dus nogal wat factoren een rol die het al dan niet slagen van je borstvoeding beïnvloeden.

Verschillende borstvoedingsproblemen

Ook al heb je een uitgebreide borstvoedingscursus gedaan tijdens je zwangerschap, dat wil nog niet zeggen dat borstvoeding geven daarna een eitje is. Er kan heel veel misgaan bij borstvoeding waar je zelf weinig tot geen invloed op hebt. Het aantal problemen bij het geven van borstvoeding is legio. Er kan van alles mis gaan: je baby spuugt veel, je hebt te weinig melk of juist te veel melk, je hebt last van tepelkloven of een borstontsteking… Dat maakt het er niet gemakkelijker op.

Wat kun je doen?

Wat kun je doen als je het gevoel hebt dat dat hele borstvoedingsgedoe geen succes gaat worden? We geven je graag een paar tips.

Schakel op tijd professionele hulp in

Hoe eerder je professionele hulp krijgt, hoe beter. Adviezen van moeders of vriendinnen zijn ongetwijfeld goed bedoeld, maar niet medisch onderbouwd. Vraag dus op tijd raad aan je kraamverzorgende, verloskundige of beter nog: een lactatiekundige.

Neem rust en blijf relativeren

Probeer niet te veel te focussen op de voedingen. Zorg tussendoor voor voldoende rust en ontspanning. Anders raak je gestrest en overspannen. En dan lukt het helemaal niet meer.

Wees niet bang om te stoppen met borstvoeding geven

Zie je het echt niet meer zitten? Durf dan gewoon de beslissing te nemen om te stoppen met borstvoeding. Ondanks alle aanbevelingen om je kind minstens een bepaalde periode borstvoeding te geven. Het is jouw lichaam en dus ook jouw keuze om te stoppen. Flesvoeding is een prima alternatief voor borstvoeding; je hoeft echt niet bang te zijn dat je je kind daarmee schade berokkent. Je kind heeft meer aan een relaxte en fitte moeder die flesvoeding geeft, dan aan een uitgeputte en overspannen moeder die ternauwernood nog borstvoeding kan geven.

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.