Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Wat doe je met je werk?

Als je een kind krijgt, dring al gauw de vraag zich op: hoe gaan we de zorg voor ons kind combineren met ons werk? Iedereen maakt daarin zijn eigen afweging en zijn eigen keuze. We zetten een aantal mogelijkheden voor je op een rij.

Full-time werken

Werken jullie allebei full-time? En willen jullie dat blijven doen? Dan heb je voor 5 hele dagen in de week opvang nodig voor je kind. In ieder geval totdat hij 4 is en naar de basisschool gaat. Je kunt kiezen uit verschillende vormen van kinderopvang. Je kunt ook een aantal opvangvormen combineren.

Flexibele werkuren

Misschien kun je of wil je niet minder gaan werken, maar heb je wel de mogelijkheid om je werkuren flexibel in te vullen. Bijvoorbeeld door 4 dagen van 9 uur te gaan werken.

Minder werken

Veel ouders kiezen ervoor om minder te gaan werken. Zo kunnen ze door de week één of meer dagen thuis zijn bij hun kind. In plaats van 5 dagen per week kun je bijvoorbeeld allebei 4 dagen gaan werken. Zo kan je kind in ieder geval twee dagen thuis zijn bij jou of je partner. Voor de andere 3 dagen moet je dan op zoek naar kinderopvang. Of je vraagt je (schoon)ouders om een dagje per week op te passen.

Ouderschapsverlof opnemen

Je kunt ook tijdelijk minder gaan werken. Dat kun je doen door ouderschapsverlof op te nemen. Je werkgever mag een verzoek om ouderschapsverlof nooit weigeren.

Vanuit huis werken

Thuis werken geeft een hoop flexibiliteit. Misschien mag je van je werkgever een deel van je werktijd thuis werken. Je hebt dan meer ruimte om je eigen tijd in te delen. Als je baby nog heel klein is en veel slaapt, dan kun je nog best wat werk verzetten op een dag. Maar als hij groter wordt, dan wordt het lastiger om overdag te werken. Waarschijnlijk moet je je werk dan verplaatsen naar de avonduren.

Voor jezelf beginnen

Een eigen bedrijf beginnen doe je vaak ook vanuit huis. Het ligt er natuurlijk maar net aan wat voor bedrijf je wilt beginnen. Maar kun je klanten via de computer of telefonisch helpen? Dan hoef je daarvoor niet naar een kantoor of andere werkplek.

Stoppen met werken

Vind je het belangrijk om zelf de hele week bij je kind te zijn? En kun je het je financieel veroorloven? Dan kun jij of je partner overwegen om te stoppen met werken. Je hebt dan nauwelijks of geen opvang nodig.

Maak de juiste afweging

Wat het beste past bij jou, je partner, jullie kind en jullie situatie kun je natuurlijk het beste zelf bepalen. Denk er in ieder geval op tijd over na. En lees de volgende overwegingen bij het kiezen voor de juiste combinatie van werk en zorg.

Aanbevolen websites

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.