Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Pershoudingen

Zittend, liggend, staand, gehurkt of op de baarkruk: er zijn misschien meer pershoudingen dan je denkt.

Er zijn verschillende pershoudingen waar je uit kunt kiezen. Probeer uit wat voor jou het prettigst is. Ga daarbij af op je gevoel. Je kunt ook af en toe wisselen van houding.

Zittend

Op je bed

Leun met je rug wat achterover tegen een losse ruggesteun of een verstelbaar hoofdeind. Gebruik liever geen losse kussens: die glijden steeds weg. Zet je benen gespreid voor je, met je vlakke voeten op het bed. Houd je armen gebogen en leg je handen ontspannen op je knieën.

Let op: In deze houding rust je lichaamsgewicht op je stuitje en heiligbeen. Sommige verloskundigen vinden dit daarom geen goede houding. Het onderste gedeelte van je wervelkolom moet juist vrij kunnen bewegen om je baby door het baringskanaal te laten passeren.

Op de baarkruk

Een baarkruk is een krukje met een opening aan de voorkant van het zitvlak. Op deze manier kun je stevig zitten zonder dat je op je stuitje drukt. En tegelijk heeft je baby de ruimte om geboren te worden. Op de baarkruk zit je licht achterovergebogen, met je benen wijd en gebogen. Je voeten staan plat op de grond. Eventueel kun je leunen tegen iemand die iets hoger achter je zit. Die klemt zijn of haar benen tegen je oksels en romp aan, zodat je goed kracht kunt zetten met je rompspieren.

Liggend

Wil je verloskundige of gynaecoloog beter in de gaten houden hoe het met persen gaat? Dan vraagt zij of hij je om te gaan liggen.

Op je rug

Liggend op je rug kun je de meeste kracht zetten als je je voeten optrekt. Pak je knieën vast met je handen. Probeer je schouders te ontspannen. Laat in deze houding je hoofd ondersteunen door iemand die naast je zit. Die legt zijn of haar arm achter je hoofd en de hand op je schouder.

Op je zij

Sommige vrouwen vinden het prettig om liggen op hun zij te persen. Houd je beide benen gebogen terwijl je op je zij ligt. Til je bovenste been op en hou het vast. Of laat het eventueel door iemand anders vasthouden. Je kunt het ook laten rusten op iemand die op de andere bedrand zit. Pak met je onderste hand de bedrand vast; zo kun je de spieren aan de zijkant van je romp goed gebruiken.

Op handen en knieën

Heb je last van je rug, of van aambeien? Dan is op handen en knieën de beste houding. Zo hou je namelijk de druk op je onderrug, stuitje en anus zo laag mogelijk. Terwijl je op je knieën zit, steun je op je handen. Of leg je armen op het bed. Je kunt je armen ook om de heupen slaan van iemand die op bed zit. Je legt je hoofd dan in zijn of haar schoot.

Op je hurken

Heb je een snelle bevalling, of is er geen baarkruk? Ga dan gehurkt met je armen hangen aan de bovenbenen van iemand die achter je op het bed zit. Deze houding is meestal niet heel lang vol te houden. 

Bronnen

  • Duik in je weeën! Een bewuste voorbereiding op je bevalling (18e druk, 2008). Carita Salomé en Juliëtte de Wit. Houten: M.O.M. In dit boek staan nog meer pershoudingen, toegelicht met duidelijke tekeningen.

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.