Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Wat doe je als je persweeën krijgt?

Na de ontsluitingsweeën krijg je persweeën. Nu mag je eindelijk actief meedoen.

Zo voelen persweeën

Een perswee voelt vaak aan alsof je heel nodig moet poepen. Een perswee ontrolt zich als een golf van boven naar beneden. Je kunt wat misselijk worden of overgeven. Dat hoort erbij. Tijdens de uitdrijving krijg je vak een branzwaderig gevoel in je vagina. Dat komt doordat het baringskanaal aan het oprekken is. Schrik daar niet voor terug, want daarmee druk je je persweeën de kop in.

Pers door de pijn heen

Probeer om door de pijn heen te persen. Op die manier gaat het weefsel van het baringskanaal strakker staan en wordt de doorbloeding iets verminderd. Dat zorgt er weer voor dat je minder pijn voelt.

Als je nog niet mag persen

Het kan gebeuren dat je al persweeën krijgt terwijl je nog geen volledige ontsluiting hebt. Je mag dan nog niet persen. Die persweeën kun je dan het beste weghijgen. Zo voorkom je dat je adem in je bekkenbodem terechtkomt.

  • Met je middenrif en je buikspieren adem je uit in korte stootjes, op de klank ‘ha’.
  • Je kunt ook je tong uitsteken en hijgen ‘als een hondje’.

Meepersen met de weeën

Als je 10 centimeter ontsluiting hebt, mag je mee gaan persen. Veel vrouwen ervaren dit als een opluchting: je mag nu eindelijk actief mee gaan helpen om je kind ter wereld te brengen. Je weet dat het nu niet lang meer duurt voordat je kind geboren wordt.

Van boven naar beneden

Beschouw je lichaam als een tube tandpasta die je leeg moet knijpen. Dan begin je bovenaan, en langzaam duw je naar beneden. Als je in het midden duwt, dan gaat de tandpasta naar boven, en dus de verkeerde kant op. Dit geldt ook voor je lichaam.  Spanning in je hals en hoofd is niet nodig en werkt alleen maar averechts. Zo verspil je energie.

Gebruik je hulpspieren

Het is handig om je bewust te zijn van de spieren die je tijdens het persen kunnen helpen met de uitdrijving. Gebruik deze spieren om te persen:

  • je buikspieren
  • je middenrif
  • je brede rugspieren (samen met je borstspieren).

Een zwangerschapscursus kan je helpen om deze spieren bewust te voelen en effectief in te zetten tijdens de bevalling.

Ontspan weer andere spieren

Tegelijk moet je een aantal andere spieren juist ontspannen:

  • je bekkenbodemspieren
  • je beenspieren
  • je nek-, hals- en gezichtsspieren

Kies een pershouding

Tijdens het persen kun je kiezen uit verschillende houdingen die het persen gemakkelijker maken. Probeer verschillende houdingen uit, en volg je gevoel.

Bronnen

  • Duik in je weeën! Een bewuste voorbereiding op je bevalling (18e druk, 2008). Carita Salomé en Juliëtte de Wit. Houten: M.O.M.

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.