Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Je lichaam moet herstellen na de bevalling

Na de bevalling begint een periode waarin je lichaam zich gaat herstellen van negen maanden zwangerschap, en een bevalling.

Je baarmoeder

Je baarmoeder is de afgelopen negen maanden behoorlijk uitgerekt. Langzaam gaat je baarmoeder zich nu weer samentrekken, totdat hij zijn oorspronkelijke vorm terug heeft. Je kraamverzorgende controleert de ‘stand’ van je baarmoeder iedere dag. Ze meet dan hoeveel vingers ze kan leggen tussen je navel en de rand van je baarmoeder. Je kunt het zelf ook voelen; vraag aan je kraamverzorgende of ze je daarbij wil helpen.

Van borstvoeding geven trekt je baarmoeder samen

Leg je je baby aan de borst? Dan kun je last krijgen van een stekende of krampende pijn in je buik. Dat zijn de naweeën die ervoor zorgen dat je baarmoeder weer samentrekt. Dat gebeurt onder invloed van het hormoon oxytocine.

Tip: Je baarmoeder kan zich sneller samentrekken als je blaas leeg is. Ga de eerste dagen dus regelmatig naar de wc. Ook als je niet het gevoel hebt dat je moet plassen.

Hechtingen na een knip of scheur

Ben je ingeknipt of ingescheurd tijdens de bevalling? Dan heeft de verloskundige of arts je na de bevalling gehecht. De hechtingen lossen vanzelf op. Maar ze kunnen wel zorgen voor een vervelende pijn.

Gezwollen en pijnlijke hechtingen

Van die hechtingen kun je de eerste dagen nog behoorlijk wat last hebben. Ze kunnen wat gezwollen en daardoor gevoelig of pijnlijk zijn. Zitten is soms pijnlijk, en plassen geeft een branderig gevoel. Probeer de pijn wat te verlichten met:

  • een koud kompres
  • een maandverbandje dat je eerst (een beetje vochtig) in de vriezer hebt gelegd
  • ijsklontjes in een washandje

Pas op dat je vagina niet rechtstreeks in contact komt met ijs. Dat is niet goed voor de genezing van je wond.

Voorkom een ontsteking

Een hechting bij je vagina kan gemakkelijk gaan ontsteken. Houd de wond daarom goed schoon en droog.

  • Spoel de wond regelmatig schoon onder een lauwe douche.
  • Spoel tijdens of na iedere plasbeurt met lauw water uit een flesje; zo heb je ook minder last van het branderige gevoel dat plassen veroorzaakt.
  • Droog de wond na het spoelen altijd goed af. Schuurt een handdoek te veel? Doe het dan eventueel met een föhn.
  • Gaat de pijn niet weg, of heb je het gevoel dat er iets mis is? Bel dan meteen met je verloskundige of huisarts.

 

Check: Je kraamverzorgende houdt de genezing van je hechtingen in de gaten. Zij controleert je hechtingen elke dag en kan je ook vertellen wat je kunt doen om een ontsteking te voorkomen.

 

Na een keizersnede

Heb je een keizersnede gehad? Dan duurt je herstel meestal langer dan na een gewone bevalling. Je hebt een grote wond in je buik, waar je nog een tijdje last van kunt hebben. De eerste zes weken mag je niet tillen. En vaak heb je extra rust nodig.

Bronnen

  • Adviseur bij het schrijven van dit artikel was Grietje Miedema, jarenlang zelf werkzaam in de kraamzorg en nu mede eigenaar van Babybalance.nl.

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.