Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Een borstvoedingsritme ontwikkelen

Meestal ontstaat er na de eerste intensieve weken vanzelf een voedingsritme. Clustervoedingen en regeldagen horen daar ook bij.

De eerste weken: 8 tot 12 voedingen per 24 uur

In de eerste weken na de geboorte is het belangrijk dat je baby vaak drinkt. Reken op 8 tot 12 voedingen per dag, dus om de 2 tot 3 uur. Zo leert je baby goed drinken, en komt jouw melkproductie goed op gang.

  • Je voedt je baby zodra hij erom vraagt. Dat heet ‘voeden op verzoek’.
  • Is de vorige voeding langer dan 3 uur geleden en slaapt je baby? Maak hem dan voorzichtig wakker voor de volgende voeding.

’s Nachts voeden

Ook ’s nachts moet je baby drinken. Meestal wordt hij vanzelf wakker. Neem hem dan bij je in bed en voed hem liggend. Doe niet te veel licht aan en praat niet te hard. Zo leert hij het verschil tussen dag en nacht.

Na een maand: minstens 6 voedingen per 24 uur   

Na ongeveer een maand is de meest intensieve periode van borstvoeding geven voorbij. Jullie beginnen nu samen een ritme te ontwikkelen. Je kunt nu een beetje proberen om je baby in een voedingsritme te krijgen dat voor jou ook prettig is. Is je borstvoeding goed op gang? Geef dan in ieder geval 6 voedingen per 24 uur. Dat kunnen er ook meer zijn.

Laat je baby lekker slapen

Ligt je baby te slapen? Laat hem dan rustig liggen, ook al is de vorige voeding wat langer geleden. Er kan nu best 4 tot 6 uur tussen twee voedingen zitten. Waarschijnlijk wordt je baby ’s nachts minder vaak wakker om te drinken.  

Niet volgens een strak voedingsschema

Zolang je baby nog alleen melkvoeding krijgt, kun je niet spreken van een echt voedingsschema. Daar is je baby nog te klein voor. Laat je dus niet te veel leiden door de klok als je baby nog klein is. Gaandeweg ontwikkelen jullie je eigen voedingsritme, waar je best flexibel mee om kunt gaan. Soms moet je wel flexibel zijn: dan heeft je baby ineens een regeldag.

Clustervoedingen

Wil jouw baby aan het eind van de dag wat vaker drinken? Dat kan. Veel baby’s doen dat: die willen dan wat vaker korte voedingen achter elkaar drinken. Meestal kunnen ze daarna wat langer slapen. Sommige baby’s doen dit al vanaf de tiende dag na de geboorte. Andere baby’s beginnen wat later met deze clustervoedingen.

Regeldagen

Hebben jullie een goed ritme te pakken? Dan kan er wel eens een dag tussen zitten dat je baby veel vaker wil drinken dan anders. Hij zit dan helemaal niet meer in jullie ritme en kan de hele dag wat huilerig zijn. Zo’n dag heet een regeldag. Daarmee ‘regelt’ je baby dat jouw melkproductie zich aanpast aan wat hij nodig heeft. Door wat vaker aan je borsten te drinken, gaat je lichaam meer melk aanmaken. Daar heeft je groeiende baby op dat moment blijkbaar behoefte aan. Soms wordt een regeldag ook wel een groeispurt genoemd.

Na een regeldag

Het heet dan wel een regeldag, maar meestal duurt het langer dan één dag: wel twee of drie dagen. Daarna komt jullie voedingsritme meestal vanzelf weer terug. Maar het kan ook gebeuren dat jullie een nieuw ritme krijgen. Hou de signalen van je baby daarom goed in de gaten. 

Wanneer komen regeldagen voor?

Een regeldag kan eigenlijk altijd voorkomen, maar bekende momenten voor een regeldag zijn:

  • 10 dagen
  • 3 weken
  • 6 weken
  • 3 maanden
  • 4,5 maanden
  • 6 maanden

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.