Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Driftbuien

Als ouder ken je ze maar al te goed: de driftbuien van je dreumes of peuter. Hoe ga je om met een driftbui? En is een driftbui te voorkomen?

Driftbuien horen erbij

Driftbuien horen bij de normale ontwikkeling van je dreumes en peuter. Tussen 1 en 4 jaar wordt je kind namelijk zelfstandiger. Hij ontdekt dat hij een eigen persoontje is en dat hij ‘nee’ kan zeggen. Hij wil al heel veel, maar kan nog niet zo veel. Een driftbui ontstaat vaak door frustratie: je kind wil iets, maar het lukt niet. Of het gaat niet zoals hij het wil. Hoe vaak je kind een driftbui heeft, hangt mede af van zijn temperament.

Hoe kun je een driftbui voorkomen?

Het is onmogelijk om alle driftbuien van je kind te voorkomen. Maar de kans op een driftbui is groter als je kind moe is, honger heeft of zich verveelt. Deze tips kunnen dus helpen om te voorkomen dat je kind een driftbui krijgt:

  • Houd bij het plannen van activiteiten of uitstapjes rekening met de slaaptijd van je kind. Zodat hij gewoon kan gaan slapen als hij moe is.
  • Zorg ervoor dat je altijd iets bij de hand hebt waarmee je de trek van je kind kunt stillen. Haal dit op tijd tevoorschijn en niet op het moment dat het misgaat. Want dan voelt het voor je kind als een beloning.
  • Laat je kind meebeslissen over wat jullie gaan doen (als hij daar groot genoeg voor is). Dat verkleint de kans op frustratie.
  • Geef je kind iets waarmee hij zich kan vermaken als jullie iets gaan doen wat hij niet leuk vindt (bijvoorbeeld boodschappen doen).

Hoe ga je om met een driftbui?

  1. Negeer je kind als hij een driftbui heeft. Laat hem duidelijk zien dat je niet op zijn gedrag ingaat. Laat hem eerst even uitrazen. En blijf zelf kalm.
  2. Zorg er in ieder geval voor dat hij zichzelf of anderen niet kan bezeren.
  3. Is hij een beetje gekalmeerd? Troost hem dan als je ziet dat hij dat nodig heeft. Een driftbui is nou eenmaal een emotionele ervaring voor je kind. Daar kan hij wel wat steun bij gebruiken. Houd je kind vast en praat met hem.
  4. Help je kind om zijn gevoelens te verwoorden.
  5. Laat hem zien dat je begrijpt dat hij boos werd, maar dat er andere manieren zijn om daarmee om te gaan.
  6. Houdt de driftbui aan? Gebruik dan een time-out.

Tip: Zorg ervoor dat jij en je partner het eens zijn over de manier waarop jullie de driftbuien van je kind aanpakken. En dat jullie op dezelfde manier reageren. Dat is duidelijk voor je kind.

Let op: Bij een driftbui in de supermarkt voel je je opgelaten en heb je de neiging om óf te snel toe te geven óf zelf ook de controle te verliezen. Probeer dan toch kalm te blijven en je kind mee te nemen naar een plekje waar jullie even rustig kunnen zitten.

Driftbuien bij grotere kinderen

Is je kind al wat groter en heeft hij een agressieve woede-uitbarsting? Dan kun je het volgende doen:

  • Blijf zelf kalm.
  • Laat je kind even alleen. Zet hem in een andere ruimte, of stuur hem even weg.
  • Pas als de bui over is, mag hij terugkomen.
  • Praat daarna met je kind over wat er is gebeurd.
  • Laat je kind merken dat je zijn gedrag afkeurt, maar dat je nog steeds van hem houdt.

Bronnen

  • Boze peuters en kleuters. Driftbuien en manieren om ze te beheersen (Melanie de Ruiter) is een hoofdstuk uit de Opvoedingscanon van René Diekstra en Malou van Hintum (red.) Uitgeverij Bert Bakker, 2010.
  • Schatjes van 2 tot 8 jaar. Opvoedtips uit het bekende tv-programma, Tischa Neve en Fina van de Pol-Drent (2006) Uitgeverij Tirion, Baarn.
  • Adviseur bij het schrijven van dit artikel was orthopedagoog en kindercoach Jolanda Tettero.

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.