Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Tepelkloven

Heb je kleine wondjes aan je tepel? Dat zijn tepelkloven. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen als je tepelkloven hebt.

Wat zijn tepelkloven?

Tepelkloven zijn kleine wondjes aan of rond je tepel. Na het voeden zijn de wondjes open, en voor de volgende voeding zit er meestal een korstje op. Tepelkloven zijn behoorlijk pijnlijk, zeker tijdens het voeden. Het kan zelfs zo erg worden dat je erg gespannen zit te voeden en opziet tegen de volgende voeding.

Bloed in je melk

Een tepelkloof kan bloeden tijdens een voeding. Je baby krijgt dan wat van jouw bloed binnen. Dat is helemaal niet erg. Maar als hij daarna een mondje teruggeeft of spuugt, zie je dat bloed weer terug. Dat kan er heel vervelend uitzien. Denk dan niet meteen dat er iets mis is!

Waardoor ontstaan tepelkloven?

Vrijwel altijd krijg je tepelkloven doordat je je baby niet goed hebt aangelegd. Vaak ontstaan ze in de eerste week van de borstvoeding. Je bent dan nog aan het oefenen met aanleggen, en je tepels zijn nog niet gewend aan het borstvoeding geven. Ze kunnen dan gemakkelijk kapot gaan.

Wat kun je doen als je tepelkloven hebt?

De eerste regel bij tepelkloven is: leg je baby goed aan. Want verkeerd aanleggen is de belangrijkste oorzaak van tepelkloven. Daarnaast kun je ook nog het volgende doen:

Om de pijn te verminderen

  • Leg een koude doek op je tepel. Dat verdooft de pijn een beetje.
  • Probeer in een andere houding te voeden; zo kun je misschien een ander deel van je tepel belasten, waar geen tepelkloof zit.

Let op: Er bestaan tepelhoedjes die je over je tepel heen kunt leggen tijdens het voeden om je tepel te beschermen. Maar de meeste lactatiekundigen zijn niet enthousiast over tepelhoedjes. Ze maken het je baby extra moeilijk om te drinken, en vaak doen ze je tepel meer kwaad dan goed. Je kunt natuurlijk altijd proberen of een tepelhoedje voor jou een oplossing is.

Om je tepels te verzorgen

  • Dep je tepels met koud water na iedere voeding. En laat ze daarna goed drogen.
  • Draag alleen katoenen bh’s. En gebruik zoogkompressen om je tepels extra te beschermen.
  • Smeer na iedere voeding (of vaker) een vette zalf op je tepels. Bijvoorbeeld Bepanthen of Purelan (lanoline). Je kunt ook wat zalf aan de binnenkant van de zoogkompressen smeren. Verwijder in ieder geval alle resten van crèmes en zalven voordat je gaat voeden.
  • Gebruik eventueel borstschelpen om je tepels te beschermen en tegelijk te ventileren.
  • Er zijn ook hydrogel tepelcompressen die bijdragen aan een snelle genezing en tegelijk verkoelend werken.

Als je geen baby meer aan je borst verdraagt

Soms wordt de pijn zo erg dat je je baby niet meer aan je borst wilt hebben. In dat geval is (tijdelijk) kolven een oplossing. Is je ene borst er beter aan toe dan de andere? Probeer je baby dan in ieder geval nog aan één kant zelf te voeden. Als dan echt niet lukt, dan kolf je beide borsten en geef je je moedermelk uit een flesje.

  • Let erop dat je vaak genoeg kolft om je melkproductie op gang te houden.
  • Zodra de wondjes genoeg genezen zijn, leg je je baby weer aan de borst.
  • Vraag altijd aan je kraamverzorgende of lactatiekundige om je te helpen bij het aanleggen.

Pas op voor ontsteking

Verzorg je pijnlijke tepels goed. En let erop dat een tepelkloof niet gaat ontsteken. Want via een wondje aan je tepel kun je een bacterie binnenkrijgen die een borstontsteking veroorzaakt.

Vraag advies bij een lactatiekundige

Raadpleeg een lactatiekundige als :

  • de tepelkloven na een week nog niet weg zijn;
  • de tepelkloven gaan ontsteken;
  • je niet goed weet hoe je je baby moet aanleggen;
  • de pijn te erg wordt om je baby goed te kunnen voeden.

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.