Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Dit heeft je kind van 1 tot 4 jaar nodig

Vanaf 1 jaar eet je kind met de rest van je gezin mee. In principe mag hij alles hebben. Wat moet je kind per dag ongeveer eten?

Hoeveel jouw kind eet, kan heel erg verschillen. De meeste kinderen wisselen periodes waarin ze veel eten af met periodes waarin ze weinig eten. Dat is heel normaal. Groeit je kind goed en is hij actief? Dan hoef je je geen zorgen te maken.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Het Voedingscentrum geeft algemene richtlijnen voor de basis van een gezonde voeding. Dit zijn de aanbevolen hoeveelheden per dag voor kinderen van 1 tot en met 3 jaar:

Fruit 1,5 stuks (of 150 gram)
Groente 1 - 2 opscheplepels (50 - 100gram)
Aardappelen, pasta, rijst, peulvruchten 1 - 2 opscheplepels (50 - 100 gram)
Brood 2 - 3 sneetjes (70 - 105 gram)
Kaas 0,5 plak (10 gram)
Melk en melkproducten 2 - 3 bekertjes (300 milliliter)
Vlees, vleeswaren, kip, vis, ei, vleesvervangers 60 gram
Bak-, braad- en frituurproducten, olie 1 eetlepel (15 gram)
Halvarine (smeerboter) 5 gram per sneetje brood (10 - 15 gram)
Drinken 750 ml (inclusief melk)

De Schijf van Vijf

Het is niet erg als jouw kind niet precies eet wat het Voedingscentrum voorschrijft. Het is wel belangrijk dat hij iedere dag iets eet uit alle vakken van de Schijf van Vijf. Hij mag dan zelf bepalen, hoeveel hij daarvan eet.

Niet te veel smeerleverworst

Geef je kind niet vaker dan 2 tot 3 keer per week een boterham met smeerleverworst. Want in smeerleverworst zit vitamine A (retinol). Te veel daarvan kan schadelijk zijn voor je kind.

Extra vitamine D

Naast de aanbevolen hoeveelheden voeding heeft je kind nog extra vitamine D nodig.  Geef je kind daarom iedere dag 10 microgram vitamine D totdat hij 4 jaar is. Vitamine D koop je bij de drogist of de apotheek.

Waarom is vitamine D belangrijk?

Vitamine D zorgt voor een goede opname van kalk en fosfaat uit de voeding. Kalk en fosfaat zijn nodig voor een goede opbouw van botten en tanden. Je kind heeft extra veel vitamine D nodig omdat zijn botten snel groeien. Bij een tekort aan vitamine D kan je kind afwijkingen krijgen aan zijn botten of tanden.

Let op: Gaf je tot 1 jaar flesvoeding? Dan was extra vitamine D niet nodig. Want dat zit al in flesvoeding. Maar vanaf 1 jaar kun je je kind gewone melk geven. En daar zit niet genoeg vitamine D in. Vergeet dus niet om op tijd te beginnen met extra vitamine D als je van flesvoeding overschakelt op gewone melk.

Gezonde eetgewoonten

Het is belangrijk, dat je kind gezonde eetgewoonten aanleert. Gevarieerd en regelmatig eten bijvoorbeeld. Geef daarbij zelf het goede voorbeeld.

Voldoende bewegen

Zorg ervoor dat je kind voldoende beweegt. Dat helpt hem om een gezond gewicht te houden.

Bronnen

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.