Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Eicellen laten invriezen

Vanaf je 35e neemt je vruchtbaarheid af. Heb je een kinderwens, maar nog geen partner en begint het klokje voor jou te tikken? Dan kun je overwegen om je eicellen in te laten vriezen. Dat heet ook wel eicelvitrificatie. Waarom je dat zou doen en wat dat precies betekent, lees je in dit artikel.

Na je vijfendertigste…

De kans dat je een (gezond) kind krijgt neemt vrij snel af als je de 35 gepasseerd bent. Want zowel de kwantiteit als de kwaliteit van je eicellen gaat dan achteruit.

… raak je minder snel zwanger

Tot je dertigste ben je het meest vruchtbaar. Daarna gaat het best hard achteruit omdat je voorraad gezonde eicellen opraakt. Zo’n 10 tot 15 jaar voor de overgang neemt het aantal eicellen sterk af. De kans dat je zwanger raakt, neemt daarom sterk af na je 35e. Je vruchtbaarheid hangt dus sterk af van je leeftijd.

… heb je meer kans op complicaties

Na je vijfendertigste neemt de kwaliteit van je eicellen af. Daardoor heb je meer kans op een miskraam en op een kind met Downsyndroom. Zwanger zijn op hogere leeftijd is dus niet geheel zonder risico’s.

Wel kinderwens, geen geschikte partner?

Het kan gebeuren dat je wel een kinderwens hebt, maar nog geen partner hebt gevonden met wie je samen een kind wilt krijgen. Als je rond de 35 bent, kan dat voor een dilemma zorgen. Ga je wachten totdat je de juiste man gevonden hebt, met het risico dat je dan minder snel zwanger raakt? Of dat je misschien helemaal niet meer zwanger kunt raken? Of is je kinderwens zo groot dat je snel zwanger wilt raken, ongeacht of de man in kwestie de man van je leven is?

Elke vrouw mag eicellen invriezen

Voor alle vrouwen met dit ‘tikkende klok’-dilemma is er nu een uitweg: je eicellen laten invriezen. Zo bewaar je je eicellen met de kwaliteit van nu om er bijvoorbeeld over 5 jaar een kind mee te krijgen met de partner die dan in je leven is. Voorheen was die mogelijkheid er al voor vrouwen met een medische indicatie (bijvoorbeeld met een verminderde eicelvoorraad, een vervroegde overgang of een behandeling tegen kanker die de vruchtbaarheid aantast), maar tegenwoordig mag het ook als je een zogenaamde ‘sociale indicatie’ hebt.

Leeftijdsgrens voor eicellen invriezen

Aan het laten invriezen van eicellen zijn wettelijke leeftijdsgrenzen verbonden:

  • Je kunt eicellen uit je lichaam laten halen en laten invriezen tot je 40e verjaardag.
  • Het terugplaatsen van bevruchte eicellen in je baarmoeder moet gebeuren voordat je 46 bent. (Sommige klinieken, zoals het Medisch Centrum Kinderwens in Leiderdorp, hanteren hiervoor een leeftijdsgrens van 43.)

Wie heeft zeggenschap over jouw ingevroren eicellen?

Jij bent de baas over je eigen ingevroren eicellen. Je kunt altijd een schriftelijke opdracht geven om je eicellen te laten vernietigen als je dat wilt. Doe je dat niet? Dan worden ze automatisch vernietigd:

  • als je 46 jaar oud bent geworden;
  • of als je voor je 46e overlijdt.

Hoe groot is de kans dat je zwanger raakt na het invriezen van je eicellen?

Er is nog weinig ervaring met het invriezen, ontdooien en terugplaatsen van eicellen. Op alle momenten in het proces kan er iets misgaan of kan het resultaat tegenvallen. De kans dat je niet zwanger wordt, is groter dan de kans dat het wel lukt. Hou daar rekening mee.

Vervolgonderzoek voor je kind

Het is wettelijk vastgelegd dat kinderen die geboren zijn uit ingevroren eicellen, regelmatig onderzoch worden. Krijg je op deze manier een kind? Dan wordt hij of zij gevolgd tot zijn of haar 5e verjaardag.

Waar kun je terecht voor het invriezen van je eicellen?

Voor het laten invriezen van je eicellen kun je terecht bij 13 ziekenhuizen in Nederland waar ze ook IVF doen.

Wat kost het laten invriezen van eicellen?

Het is lastig om precies te zeggen wat het kost om je eicellen te laten invriezen, maar reken zeker op een bedrag van 4.000 euro. Je maakt kosten voor de hormoonbehandelingen, de echo’s, de punctie, het invriezen en het bewaren van de eicellen. Dit bedrag moet je zelf betalen als je geen medische indicatie hebt voor het invriezen van je eicellen.

Hoe gaat de behandeling in zijn werk?

Lees ook wat je kunt verwachten als je besluit om je eicellen te laten invriezen.

Aanbevolen websites

Bronnen

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.