Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Wanneer ben ik vruchtbaar?

Vlak vóór de eisprong en op de dag van de eisprong ben je op je vruchtbaarst. Maar wanneer is je eisprong precies? Dat kun je op verschillende manieren bepalen.

Kijk naar je cyclus

Om te weten wanneer je eisprong is, kun je je menstruatiecyclus bekijken. Bij een gemiddelde cyclus van 28 dagen vindt de eisprong precies in het midden plaats: op de veertiende dag. Heb je een langere of kortere cyclus? Dan verschuift je eisprong ook. Dat blijft dus lastig te bepalen. Een calculator is dan een handig hulpmiddel dat je helpt om te berekenen wanneer je vruchtbaar bent.

Eisprong berekenen met een ovulatiecalculator

Je kunt berekenen wanneer je je eisprong hebt. Daarvoor heb je nodig:

  • de eerste dag van je laatste menstruatie
  • de gemiddelde lengte van je menstruatiecyclus (in dagen)

Voer deze gegevens in bij een ovulatiecalculator. Dan weet je wanneer je eisprong is en wanneer je vruchtbare dagen zijn.

Let op het slijm uit je baarmoeder

Vlak voor de eisprong wordt je baarmoederhalsslijm zacht, doorzichtig en vloeibaar. Soms loopt het je vagina uit. Er kan ook wat glibberig slijm aan het wc-papier zitten als je hebt geplast. Neem in het begin van je cyclus regelmatig een beetje slijm uit je vagina tussen duim en wijsvinger en beweeg je vingers uit elkaar. Maakt het slijm tussen je vingers een elastisch draadje? Dan weet je dat je vruchtbaar bent.

Je hebt ovulatiepijn

Sommige vrouwen voelen het wanneer ze ovuleren. Ze hebben dan buikpijn, vaak op een duidelijke plek: links of rechts onderin de buik. Dat is ovulatiepijn of middenpijn. Deze pijn is het gevolg van de spanning in de eierstok. Het is een teken dat de eisprong eraan zit te komen. Ga je vrijen zodra je de ovulatiepijn voelt? Dan ben je net op tijd. Want na de eisprong is de eicel nog 12 tot 24 uur vruchtbaar.

De temperatuurmethode

Meer zekerheid over je eisprong kun je krijgen met de temperatuurmethode. Want na je eisprong wordt je lichaamstemperatuur 0,3 tot 0,5 graad hoger. Als je je temperatuur iedere dag bijhoudt, kun je zien of je een eisprong hebt gehad. En na verloop van tijd kun je misschien voorspellen wanneer je een eisprong kunt krijgen.

Doe een ovulatietest

Een andere manier om te weten wanneer je eisprong is, is een ovulatietest. Zo’n test meet of er een hormoon in je urine zit. Dit is een goed hulpmiddel, maar het is meestal niet nodig om zo’n test te doen.

Aanbevolen websites

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.