Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Zwak zaad

Hebben jullie problemen met zwanger raken? In veel gevallen is zwak zaad de boosdoener als het niet lukt om zwanger te raken.

Waarschijnlijk stelt een arts als één van de eerste onderzoeken een spermaonderzoek voor. Daarmee is de kwaliteit van je sperma redelijk eenvoudig vast te stellen.

Wat is zwak zaad?

Je hebt zwak zaad als je zaadkwaliteit niet voldoende is. Er zitten dan niet genoeg beweeglijke en goed gevormde zaadcellen in je sperma.

  • Het is niet meteen een probleem als je minder zaadcellen hebt. Het kan dan alleen iets langer duren voordat jullie zwanger raken.
  • Het wordt een stuk moeilijker als er tegelijk een probleem is met de beweeglijkheid en/of de vorm van de zaadcellen.

Vaak is zwak zaad de boosdoener

Bij een derde tot de helft van alle stellen die zwanger proberen te raken, is zwak zaad de oorzaak dat het niet lukt.

Zwak zaad zorgt niet voor aangeboren afwijkingen

Zwak zaad verhoogt de kans op aangeboren afwijkingen bij de baby niet. Ook niet als de zaadcellen afwijkend van vorm zijn. Daar hoeven jullie je dus geen zorgen over te maken.

Mogelijke oorzaken

Een aantal ziektes en aangeboren afwijkingen kunnen zorgen voor zwak zaad. Maar het is niet altijd duidelijk of deze afwijkingen ook echt de oorzaak zijn. Er kunnen ook andere factoren meespelen.

Meestal geen aanwijsbare oorzaak

Er zijn een aantal verdere onderzoeken die eventueel kunnen vaststellen wat de oorzaak is van het zwakke zaad. Maar bij 80 procent van de mannen met zwak zaad kunnen artsen geen oorzaak aanwijzen. Of ze vinden een oorzaak waar niets aan te doen is.

Zwak zaad sterker maken

Ligt de oorzaak van je zwakke zaad in je leefstijl? Dan kun je een aantal dingen doen om je zaadkwaliteit te verbeteren.

Aanbevolen boeken

Aanbevolen websites

  • Sterk zaad is informatie van het Erfocentrum (dit artikel staat niet meer online).

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.