Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Ovulatietest

Met een ovulatietest stel je de twee dagen in je cyclus vast, waarop je de meeste kans hebt om zwanger te raken.

Let op: een ovulatietest werkt anders dan een zwangerschapstest.

Waar koop ik een ovulatietest?

Een ovulatietest koop je bij de drogist of apotheek. Je hebt er geen recept voor nodig. Ook kun je via internet ovulatietests kopen. Voor het online kopen van een ovulatietest heb je vaak een credit card nodig.

Welk merk ovulatietest is het beste?

Het maakt niet uit welk merk je koopt. Alle ovulatietests die op de markt zijn, zijn betrouwbaar. Er is wel een verschil tussen het aantal teststaafjes dat je bij één ovulatietest krijgt. Bij het ene merk zitten 5 staafjes, en bij het andere 7 staafjes. Met de ene test kun je jezelf dus 5 dagen achter elkaar testen, en met de andere test 7 dagen. De prijzen variëren van 12 tot 30 euro.

Wat meet een ovulatietest?

Met een ovulatietest meet je de hoeveelheid LH (ovulatiehormoon)  in je urine. LH is altijd in je urine aanwezig, maar 24 tot 36 uur voor de eisprong neemt de hoeveelheid LH-hormoon in je lichaam sterk toe. Je hebt dan een LH-piek. Tijdens de piek is de hoeveelheid 10 tot 20 keer zo hoog als normaal Je bent het meest vruchtbaar op de dag van de stijging en de dag erna. Met een ovulatietest weet je dus met grote zekerheid wanneer je eisprong gaat plaatsvinden.

Wanneer begin je met testen?

Een aantal dagen in je cyclus test je de aanwezigheid van het LH-hormoon in je urine. Hoeveel dagen je kunt testen, hangt af van het aantal teststaafjes in je ovulatietest. Je moet dus al een beetje weten waar je vruchtbare dagen zitten. Anders zijn je teststaafjes al op voordat je in je LH-piek zit. Hoe bepaal je wanneer je begint met testen?

  • Bepaal de lengte van je menstruatiecyclus. De lengte van je cyclus is een getal tussen 20 en 45.
  • Is je cyclus de ene maand langer dan de andere? Neem dan het getal van de kortste cyclus.
  • Neem het getal van de lengte van je cyclus, en trek daar 16 van af. Het getal dat je nu krijgt, is de dag waarop je begint met testen. daarbij neem je de eerste dag van je menstruatie als dag 1.
  • Voorbeeld: je cyclus is 30 dagen. Daar trek je 16 van af: dat wordt 14. Op dag 14 begin je dus met testen, gerekend vanaf de eerste dag van je menstruatie.

Hoe gebruik je de ovulatietest?

Je gebruikt de ovulatietest iedere dag op hetzelfde tijdstip, op de dagen waarop je LH-piek verwacht.

  • Neem het teststaafje mee naar het toilet als je gaat plassen. Doe dit het liefst ’s ochtends. Dan is je urine het sterkst geconcentreerd.
  • Houd het teststaafje een paar seconden in de straal urine.
  • Leg de test nu een paar minuten plat neer.
  • De uitslag lees je af in het controlevenstertje.

Bij sommige ovulatietests vang je je urine op in een schoon bekertje. Met een pipet druppel je dan een aantal druppels op het testoppervlak van het teststaafje.

Wat betekenen de lijnen in het controlevenster?

In het controlevenster verschijnen twee lijntjes.

  • De eerste lijn (de referentielijn) betekent dat je de test goed hebt uitgevoerd.
  • De tweede lijn (de testlijn) verschijnt meestal ook. Maar het gaat erom dat de lijn even donker is als de eerste lijn, of zelfs donkerder. Dat betekent dat je in je LH-piek zit en dat het verstandig is om binnen 48 uur te vrijen.
  • Is er geen lijn, of is de testlijn lichter dan de referentielijn? Dan heb je geen LH-piek. Doe de test morgen opnieuw.

Vrij met beleid

Laat de ovulatietest niet het enige zijn wat bepaalt wanneer je gaat vrijen. Een dag of drie voordat je begint met testen, ga je al om de dag vrijen. Wanneer de ovulatietest positief is, ga je vaker vrijen. Zo voorkom je dat je een vroege eisprong mist.

Bronnen

  • Adviseur bij het schrijven van dit artikel was apotheker Linda Wijma-Vos.

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.