Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Vruchtwaterpunctie

Een vruchtwaterpunctie wordt gedaan om te onderzoeken of je ongeboren kindje een chromosomale of een lichamelijke afwijking heeft.

Gaf de NIP-test aan dat je een verhoogde kans hebt op een kindje met een chromosomale afwijking? Dan kun je een vruchtwaterpunctie laten doen. Met deze procedure wordt er met een dunne naald wat vruchtwater uit je baarmoeder gezogen. Dat vruchtwater wordt in het laboratorium onderzocht. Dit onderzoek kun je laten doen als je 16 weken zwanger bent. Je gaat ervoor naar het ziekenhuis.

Eerst een echo

Meestal wordt er eerst een echo gemaakt van je buik. Daarmee bepaalt de arts hoe lang je precies zwanger bent. Op basis van de echo maak je een afspraak voor de vruchtwaterpunctie.

Zo werkt een vruchtwaterpunctie

Met een echo wordt de plek bepaald waar de arts veilig in de baarmoeder kan prikken. Dan brengt hij via je buikwand een dunne naald in je baarmoeder. Dit doet meestal geen pijn. Via de naald zuigt hij 15 tot 20 milliliter vruchtwater op. Dat is ongeveer een tiende van de totale hoeveelheid. Binnen een paar dagen is die hoeveelheid weer aangevuld. Je lichaam maakt namelijk continu nieuw vruchtwater aan.

Na de punctie

  • Na het onderzoek mag je meteen weer naar huis.
  • Doe het de rest van de dag rustig aan. Ga zeker niet tillen.
  • Plan ook de eerste paar dagen na het onderzoek geen inspannende activiteiten.

In het laboratorium

Het vruchtwater wordt in het laboratorium op twee manieren onderzocht:

  • Er wordt gekeken hoeveel van een bepaalde stof (alpha-foetoproteïne) in het vruchtwater zit. Een hoge waarde kan een aanwijzing zijn voor een open ruggetje of een open schedel.
  • In het vruchtwater zitten lichaamscellen van je baby. Die worden gekweekt en onderzocht op chromosoomafwijkingen.

De uitslag

Je krijgt de uitslag na ongeveer drie weken. De uitslag is erg betrouwbaar: hij geeft een grote zekerheid over de vraag of je kindje een afwijking heeft of niet.

Een verhoogde waarde voor alpa-foetoproteïne

Is het gehalte alpha-foetoproteïne verhoogd? Dan kan dat wijzen op een lichamelijke afwijking. Meestal krijg je dan nog een uitgebreid echoscopisch onderzoek. Daarmee bekijkt de arts, wat er precies aan de hand is.

Voordelen van een vruchtwaterpunctie

  • Het onderzoek is betrouwbaar: de uitslag geeft grote zekerheid.
  • De kans op een onduidelijke uitslag is kleiner dan bij een vlokkentest.
  • Je hebt een iets kleinere kans op een miskraam dan bij een vlokkentest.

Nadelen van een vruchtwaterpunctie

  • Je hebt een kleine kans op een miskraam. Ongeveer drie op de duizend vrouwen krijgt een miskraam na een vruchtwaterpunctie.
  • Een vruchtwaterpunctie vindt plaats als je ongeveer 16 weken zwanger bent. Drie weken wacht je op de uitslag. Dan ben je dus al bijna 20 weken zwanger. Is de uitslag erg ongunstig? Dan kun je de zwangerschap alleen afbreken door de bevalling op te wekken.

Aanbevolen websites

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.