Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Doorstroomtoets in groep 8

Zit je kind in groep 8? Dan maakt hij in februari een doorstroomtoets. Deze toets geeft een beeld van de taal- en rekenvaardigheid van je kind en geeft aan welk type voortgezet onderwijs bij je kind past. Het resultaat van de toets weegt minder zwaar dan het schooladvies.

Wat is de verplichte doorstroomtoets in groep 8?

De doorstroomtoets die je kind in de loop van het schooljaar in groep 8 maakt, brengt in kaart op welk niveau je kind kan lezen, schrijven en rekenen. Ook zegt de toets iets over het type vervolgonderwijs dat geschikt is voor je kind. De toets is geen examen: je kind kan er niet voor zakken of slagen. Je kind hoeft er ook niet speciaal voor te leren of te oefenen.

De doorstroomtoets is een wettelijk verplichte onderwijsactiviteit, die door alle achtstegroepers moet worden gemaakt. Er zijn slechts enkele uitzonderingen op basis waarvan het schoolbestuur kan besluiten dat een kind geen doorstroomtoets hoeft te maken. Dit betreft bijvoorbeeld kinderen met leermoeilijkheden en kinderen die nog maar kort in Nederland zijn en de Nederlandse taal onvoldoende beheersen.

Waarom wordt de doorstroomtoets gehouden?

De doorstroomtoets heeft volgens de Rijksoverheid 2 doelstellingen:

  1. De doorstroomtoets laat zien welk type voortgezet onderwijs bij een leerling past, op basis van de taal- en rekenvaardigheden. De toets is daarmee een aanvulling op andere gegevens, op basis waarvan een leerling het schooladvies krijgt.
  2. De doorstroomtoets geeft inzicht in de leerresultaten van een basisschool. De Inspectie van het Onderwijs gebruikt deze informatie om het totaaloordeel over een school te bepalen.

Daarnaast geeft de doorstroomtoets de scholen inzicht in de vorderingen van leerlingen op het gebied van taal en rekenen. Zo kunnen scholen het onderwijs gerichter afstemmen op de ontwikkeling en leerbehoeften van leerlingen.

Wanneer vindt de doorstroomtoets plaats?

De doorstroomtoets vindt elk schooljaar plaats op één of twee dagdelen in de eerste twee volle weken van februari. De school en toetsaanbieder kiezen de data binnen deze toetsperiode.

Waaruit bestaat de doorstroomtoets?

De doorstroomtoets voor het basisonderwijs bestaat uit twee verplichte onderdelen: Taal en Rekenen. Daarnaast kan de school van je kind nog kiezen voor extra niet-verplichte onderdelen.

Verplicht onderdeel Nederlandse Taal

Het toetsonderdeel taal beslaat de volgende onderwerpen:

  • leesvaardigheid: kan je kind een tekst lezen en begrijpen?
  • woordenschat: weet je kind wat bepaalde woorden betekenen?
  • schrijven: kan je kind schrijffouten in een verhaaltje ontdekken en verbeteren?
  • taalverzorging: kan je kind een tekst goed spellen en netjes schrijven met de juiste interpunctie?

Verplicht onderdeel Rekenen

In het toetsonderdeel Rekenen komen de volgende aspecten aan bod:

  • getallen: optellen en aftrekken, vermenigvuldigen en delen
  • verhoudingen: kan je kind overweg met breuken?
  • meten en meetkunde: vragen over oppervlakte
  • verbanden: hoe gaat je kind om met tabellen en grafieken?

Extra niet-verplichte onderdelen

Het staat de toetsaanbieders vrij om facultatieve toetsonderdelen aan de scholen aan te bieden.

Route 9 heeft bijvoorbeeld het optionele onderdeel ‘Wie ben ik?’, dat zich richt op de persoonlijkheid van de leerling. Daarmee worden het sociaal-emotioneel functioneren, het leergedrag en de leervoorkeuren van de leerling in kaart gebracht. Het eveneens optionele onderdeel ‘Wat wil ik?’ gaat in op het toekomstbeeld, de mening en de eigen visie van de leerling.

Welke doorstroomtoets maakt je kind?

De basisschool van je kind mag zelf kiezen welke toets ze gebruiken als doorstroomtoets. Een school kiest voor 1 toetsaanbieder. Zodoende maken alle leerlingen dezelfde toets, ook op andere locaties van de school.

De scholen in het primair onderwijs konden in schooljaar 2023-24 kiezen uit:

  • AMN-doorstroomtoets
  • Dia-toets
  • IEP-doorstroomtoets (ICE)
  • Leerling in beeld doorstroomtoets (CITO)
  • Route 8-doorstroomtoets (A-VISION)
  • DOE-toets (overheidsdoorstroomtoets van de Rijksoverheid)

Alle doorstroomtoetsen moeten aan dezelfde wettelijke minimumeisen voldoen ten aanzien van de taal- en rekenvaardigheden. De toetsen kunnen van elkaar verschillen wat betreft:

  • extra optionele toetsonderdelen
  • de wijze van afnemen (op papier of digitaal)
  • koppelmogelijkheden met leerlingvolgsystemen

Een basisschool kan de toets kiezen die het beste aansluit bij zijn onderwijsmethode.

Moet je kind oefenen voor de doorstroomtoets?

In principe hoeft je kind niet te oefenen voor de doorstroomtoets. Want alle vragen gaan over de gewone leerstof die je kind op school heeft gehad. Het is wel goed dat je kind weet hoe de toets in elkaar zit en wat voor vragen hij kan verwachten. Daarom laat de leerkracht alle kinderen in groep 8 vaak een oude toets of een kennismakingstoets maken.

Wat betekent de toets voor het schooladvies?

Je kind krijgt uiterlijk 24 maart een definitief advies van school over het type voortgezet onderwijs dat het meest geschikt is. Dat advies is leidend en weegt zwaarder dan de doorstroomtoets: een middelbare school mag de toetsgegevens van je kind niet gebruiken als enig of doorslaggevend criterium voor de toelating van leerlingen.

Als je kind de doorstroomtoets beter maakt dan verwacht

Maakt je kind de doorstroomtoets beter dan verwacht op basis van zijn schooladvies, dan moet de school het advies heroverwegen. Dat kan ertoe leiden dat het schooladvies wordt aangepast. Dat gebeurt altijd in overleg met jou en je kind.

Als je kind de doorstroomtoets slechter maakt dan verwacht

Presteert je kind minder goed op de doorstroomtoets dan je zou verwachten op basis van zijn schooladvies? Dan gebeurt er niets. Je kind krijgt dan op de middelbare school van zijn keuze de kans om te laten zien dat hij het niveau aankan.

Doorstroomtoets is de nieuwe naam van de voormalige eindtoets

De doorstroomtoets werd voor het eerst gehouden in schooljaar 2023-2024. Daarvoor was er een eindtoets, die inhoudelijk niet wezenlijk verschilde van de huidige doorstroomtoets. De nieuwe naam maakt beter duidelijk dat de leerling zich blijft ontwikkelen, ook na de afname van de toets in groep 8.

Aanvulling op de doorstroomtoets: de NIO-toets

Als aanvulling op de doorstroomtoets kun je je kind de NIO-toets laten maken. Dit is een intelligentietest (en geen schoolvorderingentoets zoals de doorstroomtoets). De uitslag van de NIO kun je gebruiken als ondersteuning van het schooladvies voor het voortgezet onderwijs.

Aanbevolen websites

Bronnen

De doorstroomtoets vindt elk jaar plaats op één of twee dagdelen in de eerste twee volle weken van februari.

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.