Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Het vervoer naar jullie vakantiebestemming

Auto, trein of vliegtuig: hoe gaan je op vakantie met je gezin? Voor het vervoer naar je vakantiebestemming kun je kiezen uit verschillende mogelijkheden. Houd bij de keuze rekening met (de leeftijd van) je kinderen en jullie (financiële) mogelijkheden.

Met de auto

De auto is de meest voor de hand liggende optie om mee op vakantie te gaan. Je kunt veel spullen meenemen, je bezorgt andere reizigers geen (over)last met je kinderen, en je bent vrij om te gaan en staan waar je wilt. Alleen vinden je kinderen het waarschijnlijk niet leuk om langer dan 2 uur in de auto te zitten. Zorg dus voor voldoende pauzes en voldoende afleiding tijdens het rijden. Je kunt ook ’s nachts rijden en hopen dat je kind dan slaapt.

Let op: Laat je baby niet te lang achter elkaar in een babyautostoeltje zitten. Neem in ieder geval elke 2 uur een uitgebreide pauze, waarbij je je kind een tijdje op een vlakke ondergrond laat spelen: liggend op zijn rug of op zijn buik.

Met het vliegtuig

Hoe jonger je kind is, hoe gemakkelijker het in principe is om hem mee te nemen in het vliegtuig.

  • Een baby slaapt gemakkelijk na een voeding en heeft geen last van verveling. Lastiger wordt het als hij veel moet huilen en het je niet lukt om hem te troosten.
  • Een dreumes of peuter moet je echt bezighouden in het vliegtuig.
  • Een kleuter snapt dat het vliegen met een vliegtuig een spannend avontuur is. Stel hem op zijn gemak als hij het te beangstigend vindt. Neem voldoende speelgoed en boekjes mee.
  • Is je kind al wat groter? Dan kan hij gemakkelijker een lange tijd in het vliegtuig zitten zonder dat hij zich gaat vervelen.
  • Neem in ieder geval een fopspeen of snoepjes mee waar je kind op kan zuigen of kauwen. Dat verlaagt de druk op zijn oren tijdens het opstijgen en landen.
  • Neem ook wat gezonde en voedzame tussendoortjes mee.
  • Je kind moet extra drinken aan boord, want de lucht is erg droog in een vliegtuig. Maar je mag geen drinken meenemen. In het vliegtuig kun je altijd mineraalwater en vruchtensap krijgen.
  • De stewardess kan een flesje voor je opwarmen en omspoelen.

Met de trein

De trein biedt een comfortabele manier van reizen. Je kinderen hoeven niet uren achter elkaar op dezelfde stoel te blijven zitten en ze hebben alle ruimte om te spelen, te lezen en te eten. Bovendien is een reis met de trein op zichzelf al een avontuur.

Trein plus auto

Een nadeel van het reizen met de trein is dat je niet heel veel bagage kunt meenemen en dat je op de plek van bestemming geen eigen vervoer hebt. Dit kun je oplossen door een auto te huren in het vakantieland, of door te reizen met de autoslaaptrein. In dat geval zet je je auto in Nederland op de trein en brengt de avond en nacht door in de trein. De volgende ochtend ben je op de plek van bestemming. Vanaf daar kun je doorreizen in je eigen auto.

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.