Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Het gewicht van je pasgeboren baby

Vlak na de geboorte valt je baby eerst wat af. En daarna gaat hij weer groeien.

De groei van je baby kun je op twee manieren zien: aan zijn gewicht en aan zijn lengte. In de eerste periode na de geboorte is vooral zijn gewicht belangrijk. De lengte wordt vaak niet meteen na de geboorte gemeten, omdat je baby dan nog iets te veel in een gekromde houding (de foetushouding) ligt.

Het gewicht van je baby

Bij zijn geboorte weegt je baby gemiddeld 3500 gram.

Je baby valt af

In de eerste week valt je baby meestal wat af. Dat komt doordat hij nog niet zo goed kan drinken. Of doordat je borstvoeding misschien nog niet goed op gang is. Gelukkig heeft je baby hiervoor genoeg reserves in huis.

Maximaal 10 procent gewichtsverlies

Je kraamverzorgende houdt het gewicht van je baby goed in de gaten. Want hij mag maximaal 10 procent van zijn gewicht verliezen. Vier tot zes dagen na de geboorte zit je baby op zijn laagste gewicht. Daarna gaat hij weer groeien, meestal in een rap tempo. Gemiddeld groeit hij dan zo’n 15 tot 30 gram per dag.

Binnen 3 weken terug op geboortegewicht

Binnen 3 weken moet je baby weer terug zijn op zijn geboortegewicht. Is dat niet zo? Dan krijgt hij waarschijnlijk niet genoeg voeding binnen. Vraag in dat geval raad op het consultatiebureau, of bij een lactatiekundige als je borstvoeding geeft.

Hoe vaak moet je je baby wegen?

De kraamverzorgende weegt je baby ongeveer drie keer tijdens de eerste week: op de dag van de geboorte, op de vierde dag en op de achtste dag. Zo kan ze bepalen of je baby weer groeit. Daarna kun je terecht op het inloopspreekuur van het consultatiebureau als je je kind wilt laten wegen.

Check: Het is niet nodig om een babyweegschaal in huis te halen. Eén keer per week wegen op het inloopspreekuur van het consultatiebureau is voldoende.

Maak je niet te veel zorgen over zijn gewicht

Bovenstaande regels zijn vuistregels die artsen en verloskundigen hanteren om te bepalen of het goed gaat met je baby. Maar ze zijn niet allesbepalend. Iedere baby ontwikkelt zich op zijn eigen manier. En misschien doet die van jou er net iets langer over om terug te komen op zijn geboortegewicht. Dat hoeft nog niet meteen een reden te zijn om je ernstige zorgen te maken.

Aanbevolen websites

Bronnen

  • Adviseur bij het schrijven van dit artikel was Grietje Miedema, jarenlang zelf werkzaam in de kraamzorg en nu mede eigenaar van Babybalance.nl.

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.