Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Verzorgingstips voor je pasgeboren baby

Je pasgeboren baby kan wat last hebben van kwaaltjes: hij ziet wat geel of heeft ontstoken oogjes. Hier lees je wat je daaraan kunt doen. En wat doe je met het navelstompje?

Het navelstompje valt vanzelf af

Het navelstompje droogt de eerste dagen in. Het wordt zwart; dat ziet er meestal een beetje vreemd uit. Na één of twee weken valt het er vanzelf af. Je hoeft er niks aan te doen.

Je baby heeft vieze oogjes

Je pasgeboren baby heeft nog maar hele kleine traanbuisjes. Die raken snel verstopt of ontstoken. Vaak zit er ook nog een klein vliesje in, dat de doorstroming belemmert. Je baby krijgt dan vieze oogjes: er zit steeds wat geelgroenig slijm in zijn binnenste ooghoek, dat opdroogt tot een korstje. Na een paar uur slapen kunnen zijn wimpertjes wat aan elkaar plakken. Wat kun je daaraan doen?

  • Maak het vieze oogje voorzichtig schoon met wat gekookt en afgekoeld water op een verbandgaasje.
  • Herhaal dit een paar keer per dag.
  • Let erop dat je oogje van buiten naar binnen schoonveegt. Anders verspreid je de bacteriën over het hele oogje.

Het kan een tijdje duren voordat de ontsteking of verstopping overgaat. De meesten kinderen zijn er na 9 maanden tot een jaar van af. In het ergste geval kun je de huisarts vragen om het traanbuisje door te prikken met een sonde.

Je baby huilt

Sommige baby's huilen veel, andere baby's huilen weinig. Maar alle baby's huilen. Wat kan er aan de hand zijn?

Na een tijdje kun je de verschillende huiltjes van je baby misschien herkennen. Een huiltje om aandacht of een  huiltje voor het slapen gaan klinkt anders dan huilen van de honger.

Je baby kan wat geel zien

Het kan gebeuren dat je baby rond de derde of vierde dag wat geel gaat zien. Dat komt doordat zijn lichaam speciale bloedcellen afbreekt die hij in de baarmoeder nodig had. Deze bloedcellen, die extra veel zuurstof kunnen bevatten, heeft hij nu niet meer nodig. Bij het afbreken komt een stof vrij (bilirubine) die geel van kleur is. De verkleuring gaat vanzelf weer over. Misschien adviseert de kraamverzorgende je om je baby dicht bij het raam te leggen: de UV-straling in daglicht helpt je baby om de bilirubine af te breken.

Onder de blauwe lamp

Je kraamverzorgende houdt de kleur van je baby goed in de gaten. Wordt hij toch iets te geel? Dan neemt de kraamverzorgende contact op met de verloskundige. Die kan besluiten om je baby onder een blauwe UV-lamp te leggen, waardoor de bilirubine sneller wordt afgevoerd.

De borstjes van je baby zijn wat opgezet

In de eerste weken kan je baby wat dikkere borstjes hebben. En er kan zelfs wat melk uit komen. Dit komt niet alleen bij meisjes, maar ook bij jongetjes voor. Het heeft te maken met jouw hormonen, die ook nog in het lichaam van je baby zitten. De opgezette borstjes worden vanzelf weer normaal.

Schaamlipjes en voorhuid zijn nog verkleefd

Het komt best vaak voor dat de voorhuid of schaamlipjes van je baby nog wat verkleefd zijn. Dat is heel normaal. Houd deze plekken goed schoon, maar probeer de huid zeker niet los te maken. Het komt vanzelf goed.

Niet ingedaalde balletjes

Het is niet raar als de balletjes van je zoontje nog niet zijn ingedaald. Soms duurt dat even. Op het consultatiebureau controleren ze regelmatig of de balletjes al op hun plek zitten. Is je zoontje 2 jaar oud en zijn zijn balletjes nog niet ingedaald? Ga dan naar de huisarts.

Bronnen

  • Adviseur bij het schrijven van dit artikel was Grietje Miedema, jarenlang zelf werkzaam in de kraamzorg en nu mede eigenaar van Babybalance.nl.

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.