Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Stoppen met anticonceptie

Als je gaat stoppen met anticonceptie, dan kun je meteen zwanger raken. Daar is niets verkeerds aan. Maar bij sommige vormen van anticonceptie is het verstandig om één of twee maanden te wachten voordat je zwanger wordt.

Stoppen met de pil

Heb je de tijd, gebruik dan nog één of twee maanden condooms tijdens het vrijen nadat je met de pil bent gestopt. Daar zijn drie redenen voor:

  • De pil beïnvloedt je menstruele cyclus. Als je stopt met de pil, dan duurt het zes tot tien weken tot je normale cyclus weer op gang is. Wacht je tot je cyclus weer normaal is, dan heb je meer kans om zwanger te raken.
  • Heb je pil lang achter elkaar gebruikt? Dan heb je een grotere kans op een twee-eiige tweeling als je meteen na de pilstop zwanger raakt.
  • Bovendien kun je beter bepalen hoe lang je zwanger bent als je één of twee keer ongesteld bent geweest nadat je met de pil bent gestopt.

Tip: Sommige vrouwen spoelen de pil ritueel door de wc of gooien hem gewoon weg. Dat is erg slecht voor het milieu. Breng de overgebleven pilstrips liever naar de apotheek. En koop meteen een voorraadje foliumzuur. Dat is ook heel symbolisch.

Pilgebruik vertraagt zwangerschap

Gemiddeld duurt het zes tot tien weken totdat je cyclus weer normaal is. Maar het kan ook een paar maanden duren. Die kans is groter als je:

  • tussen de 30 en 34 jaar oud bent;
  • nog niet eerder zwanger bent geweest;
  • en de pil lang hebt gebruikt.

Soms duurt het pileffect langer dan een paar maanden. Maar je kunt nooit onvruchtbaar worden doordat je de pil hebt gebruikt.

Onregelmatige menstruatie

Heb je de pil gebruikt om een onregelmatige menstruatie te reguleren? Dan komt die onregelmatige cyclus waarschijnlijk weer terug als je met de pil stopt. Je kunt dan het beste naar de huisarts gaan voor advies. Zeker als je cyclus langer dan zes weken duurt.

Andere vormen van hormonale anticonceptie

Ook voor andere vormen van anticonceptie met hormonen geldt dat het verstandig is om niet meteen zwanger te raken als je ermee stopt.

  • Heb je een hormoonstaafje (Implanon) laten verwijderen? Dan geldt hetzelfde als na het stoppen met de pil. Wacht dus eerst je natuurlijke menstruatiecyclus af.
  • Heb je de prikpil gebruikt als anticonceptie? Dan duurt het negen maanden tot een jaar totdat je normale cyclus weer op gang komt. Misschien is het verstandig om in die tijd condooms (of een andere vorm van anticonceptie) te gebruiken. Overleg dit met je huisarts.

Zwanger worden na een spiraaltje

Heb je een (koper)spiraaltje of een hormoonspiraaltje (Mirena) gehad? Dan kun je meteen zwanger worden. Want een spiraaltje beïnvloedt je cyclus niet. Hetzelfde geldt natuurlijk voor mannencondooms, vrouwencondooms en het pessarium.

Bronnen

  • Adviseur bij het schrijven van dit artikel was apotheker Linda Wijma-Vos.

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.