Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Wanneer vrijen?

Vrijen jullie ongeveer zes maanden zonder anticonceptie en ben je nog niet zwanger? Of wil je snel zwanger worden? Dan is vrijen met beleid je beste optie.

Vrijen met beleid betekent: proberen te vrijen vlak vóór of op de dag van je eisprong. Dan is de kans op bevruchting het grootst. Om te vrijen met beleid, is het handig om te weten hoe je menstruatiecyclus verloopt. En het heeft ook te maken met de kwaliteit van het sperma.

Vrijen met beleid

Globaal zijn de regels voor vrijen met beleid als volgt:

  • De eerste week van je cyclus begint op de eerste dag van je menstruatie. In die week vrij je weinig. Want in deze week heb je weinig kans om zwanger te worden.
  • De tweede week van je cyclus vrij je om de dag. Dat blijf je doen totdat je zeker weet dat je eisprong voorbij is. Heb je een regelmatige cyclus van 28 dagen? Dan duurt deze periode ongeveer 10 dagen.
  • Je kunt de kans op succes nog vergroten door vlak voor de eisprong iedere dag te vrijen. Want dan ben je het meest vruchtbaar.
  • Eén tot twee dagen na je eisprong hoef je niet meer te vrijen om zwanger te worden. Want een eicel is maar 12 tot 24 uur vruchtbaar. Je kansen om nu nog zwanger te raken zijn erg klein.

Hoe lang duurt jouw cyclus?

Deze regels gelden als je een cyclus hebt van ongeveer 28 dagen. Duurt jouw cyclus korter? Dan valt jouw vruchtbare periode eerder. Als jouw cyclus langer duurt, dan valt je vruchtbare periode later. Houd hier rekening mee als je gaat vrijen om zwanger te raken.

Een onregelmatige cyclus

Ben je onregelmatig ongesteld? Dan kun je deze methode helaas niet gebruiken. Het beste kun je dan drie keer per week vrijen.

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.