Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Nestdrang en vergeetachtigheid in de zwangerschap

Naast de wisselende emoties kun je ook last krijgen van ‘geestelijke zwangerschapskwaaltjes’ zoals vergeetachtigheid en nestdrang.

Vergeetachtigheid

Je kunt soms behoorlijk vergeetachtig en verstrooid zijn als je zwanger bent. Je vergeet steeds waar je je huissleutels hebt gelaten bijvoorbeeld. Of je kunt niet op de naam komen van iemand die je kent. Ook je concentratievermogen wordt minder: je wordt wat dromeriger en kunt bijvoorbeeld ingewikkelde gesprekken niet meer volgen.

Hersenverweking of zwangerschapsdementie

Dit komt allemaal door het zwangerschapshormoon progesteron. Progesteron heeft een verslappend en verwekend effect op je hele lichaam als je zwanger bent. En dus ook op je hersenen. De verstrooidheid die daarvan het gevolg is, noemt men ook wel ‘hersenverweking’ of ‘zwangerschapsdementie’.

Onhandigheid

Door datzelfde hormoon kun je in je zwangerschap ook erg onhandig worden. Je coördinatievermogen is een stuk minder dan normaal. Misschien laat je heel wat kopjes of glazen kapot vallen in die periode. Of je loopt steeds tegen de hoek van de tafel aan. Zeker aan het einde van je zwangerschap, als je buik op zijn grootst is, kan dat vervelend zijn.

Wat kan ik doen?

  • Let extra goed op in het verkeer, ook als je op de fiets zit.
  • Vertrouw je jezelf niet meer in het verkeer? Laat dan iemand anders autorijden of ga met het openbaar vervoer.
  • Doe ook in huis geen gevaarlijke dingen: ga niet op een huishoudtrap staan om de ramen te wassen, en loop niet op sokken de trap af met je andere kind op je arm.

Nestdrang

In de laatste paar maanden van je zwangerschap kan een milde of heftige vorm van nestdrang de kop opsteken. Je wilt dan ineens hard aan de slag om het hele huis aan kant te maken voor de baby. Gordijnen naaien, een kastje timmeren, muren verven: geen klus is je te gek. Instinctief wil je alles in orde maken voor je kindje: je wil ervoor zorgen dat je kind in een goede en gezonde leefomgeving terechtkomt.

Tip: Geef gerust toe aan je nestdrang. Maar maak het niet te gek! Aan het einde van je zwangerschap moet je ook voldoende rust nemen. En realiseer je dat een baby in het eerste jaar niet veel nodig heeft. Met een warm bed, een paar borsten en heel veel liefde kom je al een heel eind.

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.