Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Hoe verandert je relatie als je kinderen krijgt?

Als je je eerste kind krijgt, staat je wereld zowat op zijn kop. Na verloop van tijd kom je weer in wat rustiger vaarwater. Maar je leven is wel veranderd. Wat betekent dat voor de relatie met je partner?

Wat verandert er?

Je leven verandert op allerlei fronten als je een baby krijgt. Op het gebied van je relatie gebeurt er ook het een en ander. Wat kun je verwachten?

Je ziet elkaar in een nieuwe rol

De aanwezigheid van een baby in jullie huis is in het begin allesoverheersend. Jullie moeten samen wennen aan het nieuwe ritme en de nieuwe verzorgingstaken. Ineens zie je een kant van elkaar die je niet eerder zag: je partner als vader of als moeder. Dat kan heel vertrouwd aanvoelen, maar ook voor verrassingen zorgen.

Jullie reageren verschillend op stress, vermoeidheid of zorgen

De geboorte van een baby brengt veel vreugde met zich mee. Maar zo’n kleintje kan jullie ook met een hoop zorgen of stress opzadelen. Om nog maar niet te spreken van een flink slaaptekort. Het is nog maar de vraag hoe jullie daar allebei op reageren. Als jullie manieren om daarmee om te gaan ver uit elkaar liggen, dan kan dat zorgen voor botsingen.

Je krijgt minder tijd voor elkaar

Hoe je het ook wendt of keert: zorgen voor een of meer kinderen kost tijd. En hoe je de combinatie van zorg en werk ook verdeelt, het betekent ook dat je minder tijd voor elkaar hebt. Minder tijd om te praten, minder tijd om leuke dingen met z’n tweeën te doen en minder tijd om te vrijen. Voor je het weet verzand je in alledaagse dingen en praat je alleen nog maar over luiers, voedingen en babykleertjes. Het is soms al moeilijk om tijd voor jezelf te vinden, laat staan voor elkaar.

Minder (zin in) seks

Vlak na de bevalling staat jouw hoofd misschien een hele tijd niet naar seks, zeker als je een zware bevalling hebt gehad. Of als je bent uitgescheurd. Seks is dan misschien wel het laatste waar je aan moet denken. Bovendien ben je in de eerste weken moe van de nachtvoedingen. Slapen is dan belangrijker dan intiem contact. Ook is de nabijheid van een baby een behoorlijke lustdoder. Zodra je je baby een geluidje hoort maken, schiet je in je moederrol. En ben je je zin in een vrijpartij ineens helemaal kwijt. Je partner heeft hier wellicht minder last van. Verschil in zin in seks is het meest voorkomende probleem bij stellen met een kind.

Hoe zorg je ervoor dat je relatie goed blijft?

Het belangrijkste is dat je met elkaar blijft praten. Over wat er goed gaat, maar ook over wat er minder goed gaat. Of over wat je dwars zit. Maak bewust tijd voor elkaar en laat de alledaagse beslommeringen even achter jullie. En geniet samen van de dingen waar jullie voor de bevalling ook van konden genieten. Een paar tips:

  • Ga regelmatig met z’n tweeën erop uit. Doe iets wat je allebei leuk vindt: naar de film, sporten of uit eten. Zorg dat je een betrouwbare oppas hebt, zodat je ontspannen op pad kunt en genoeg tijd hebt.
  • Zijn je kinderen al wat groter en is het avondeten iedere dag een heksenketel? Eet dan bijvoorbeeld één keer per week met z’n tweeën, als de kinderen naar bed zijn. Je hebt dan tijd om uitgebreider te koken en tijdens het eten te genieten van een glas wijn. Zet kaarsen op tafel en draai muziek die jullie allebei mooi vinden.
  • Kijk minder televisie. Zet op een vaste avond in de week de televisie niet aan en ga gewoon op de bank zitten met een kop thee. Zo kom je toe aan wat langere gesprekken dan overdag.
  • Plan één keer per jaar een lang weekend of weekje weg met z’n tweeën. Breng je kind te logeren bij opa en oma en neem het ervan. Je kunt naar het buitenland gaan, maar ook een verblijf op een andere plek in Nederland in een huisje, bed & breakfast of hotelletje kan wonderen doen.
  • Werken jullie in dezelfde stad? Ga dan af en toe samen lunchen, als de kinderen naar de kinderopvang of naar school zijn.
  • Verras je partner af en toe met een kadootje of een spontaan uitje. Laat hem of haar merken dat hij of zij nog steeds bijzonder voor je is.
  • Blijf nieuwsgierig naar elkaar, toon je waardering en blijf op elkaar gericht. Dat is volgens psychologen het geheime recept voor het gezond houden van je relatie.

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.