Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Stuwing

Een paar dagen na de bevalling worden je borsten ineens erg opgezwollen en gevoelig: je krijgt stuwing. Stuwing is vervelend, want je kunt er veel last van hebben. Maar het hoort er nou eenmaal bij. Bovendien is het een goed teken: je borstvoeding komt op gang.

Wat is stuwing?

Op de derde of vierde dag na de bevalling krijg je last van stuwing. Je borsten zijn dan erg gespannen en gevoelig. Het voelt bijna alsof ze kunnen knappen. Dat hoort er allemaal bij! Het is een teken dat je melkproductie op gang komt.

Hoe ontstaat stuwing?

Je borsten zwellen op doordat:

  • er meer bloed naar je borsten stroomt;
  • er meer vocht in je borsten komt te zitten;
  • de geproduceerde moedermelk wordt opgeslagen in je melkkanaaltjes.

Stuwing is vervelend

Stuwing geeft een heel vervelend gevoel. Bij de minste aanraking spring je zowat in de lucht van de pijn. En doordat je borsten zo onder spanning staan, kan het gebeuren dat je baby je tepel niet goed in zijn mond kan nemen om te drinken. Je kunt dus best een paar lastige dagen hebben als je stuwing hebt. Maar het goede nieuws is: na twee dagen is het over.

Hoe lang duurt stuwing?

Stuwing begint meestal op de derde of vierde dag na je bevalling. En het duurt ongeveer 12 tot 48 uur. Daarna gaat het vanzelf over.

Geen stuwing

Het kan gebeuren dat je geen last krijgt van stuwing. Maar dat betekent niet dat er iets mis is met je melkproductie. Ook als je geen stuwing krijgt, komt je borstvoeding gewoon op gang. Er is gewoonweg een kleine groep vrouwen die nooit stuwing krijgt.

Tips bij stuwing

  • Leg je baby vaak aan. Omdat hij de melk uit je borst haalt, wordt de spanning minder.
  • Leg warme kompressen op je borsten voor en tijdens de voeding. Of douche je borsten vlak voor de voeding warm af. Dat bevordert de doorstroming en voorkomt dat je een verstopt melkkanaaltje krijgt.
  • Tussen de voedingen door kun je kloppende en pijnlijke borsten eventueel koelen met koude kompressen. Stop daarmee voordat je weer gaat voeden. Dan verwarm je je borsten weer met kompressen of een douche.
  • Staat er te veel spanning op de tepelhof? Masseer dan voorzichtig met je hand wat melk uit je borst. Of kolf een beetje melk af. Dan heeft je baby meer grip op je tepel.
  • Meestal past je bh niet meer als je stuwing hebt. Om je borsten toch iets te ondersteunen en te beschermen, kun je een hemdje aantrekken en dat omvouwen onder je borsten.

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.