Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Wanneer ga je naar de huisarts?

Ongeveer 25 procent van de stellen gaat op een gegeven moment naar de huisarts omdat ze niet zwanger kunnen raken. Wanneer heeft het zin om naar de huisarts te gaan?

Het is verstandig naar de huisarts te gaan...

Als je een extreem korte cyclus hebt

Aan je menstruatiecyclus kun je soms zien of je problemen met je vruchtbaarheid kunt verwachten. Heb jij een cyclus die korter is dan drie weken? Dan is het verstandig om in een vroeg stadium naar de huisarts te gaan als je zwanger wilt worden.

Als je een extreem lange cyclus hebt

Duurt jouw menstruatiecyclus langer dan zes weken? Ga dan ook op tijd naar de huisarts als je zwanger wilt worden. Want het is niet duidelijk of je wel een eisprong hebt, of hoe vaak je een eisprong hebt.

Als je na een jaar proberen nog niet zwanger bent

Vrijen jullie al een jaar voor een baby, en ben je nog niet zwanger? Ga dan naar de huisarts.  Waarschijnlijk is er iets aan de hand dat voorkomt dat je spontaan zwanger raakt. Artsen spreken op dit punt van ‘verminderde vruchtbaarheid’.

Als je ouder bent dan 35 en na een half jaar proberen nog niet zwanger bent

Ben je ouder dan 35 en ben je na een half jaar actief proberen nog niet zwanger? Ook dan is het goed om naar de huisarts te gaan. Als je ouder bent dan 35, dan neemt je vruchtbaarheid af. Wacht dus niet te lang met een bezoek aan de huisarts.

Ga er samen heen

Als je besluit om naar de huisarts te gaan, ga dan samen. Het is belangrijk dat de huisarts jullie allebei ziet. Want de reden voor de verminderde vruchtbaarheid kan bij jullie allebei liggen. Bovendien is het prettig om met z’n tweeën te horen wat je huisarts te zeggen heeft. Dan kun je er achteraf samen over napraten.

Wat kan de huisarts voor je doen?

  • Als eerste bespreekt de huisarts jullie leefstijl: eten en drinken jullie gezond? Hebben jullie veel stress?
  • De huisarts kan ook een zaadonderzoek doen. Daarmee onderzoekt hij de kwaliteit van het zaad.
  • Misschien vraagt de huisarts je ook om een temperatuurlijst bij te houden. Daaraan kun je zien of je een eisprong hebt gehad.

Vindt de huisarts dat verder onderzoek nodig is? Dan verwijst hij jullie door naar een gynaecoloog.

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.