Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

De eisprong of ovulatie

Er komt een rijpe eicel vrij uit de eierstok: dat is je eisprong. Het moment van je eisprong is bepalend voor je vruchtbaarheid.

Wat is de eisprong?

De eisprong of ovulatie is het moment dat er een rijpe eicel uit je eierstok vrijkomt en in je eileider terechtkomt. Deze eicel is meteen vruchtbaar en blijft dat ongeveer 12 uur lang. Wil je zwanger raken? Dan moet er in die 12 uur een zaadcel langskomen om de eicel te bevruchten.

Check: Het vrijkomen van het vruchtbare eitje heet niet voor niets ei-‘sprong’. Want de eicel moet letterlijk een stukje ‘springen’ van de eierstok naar de eileider. Die zitten namelijk niet aan elkaar vast.

Wanneer vindt de eisprong plaats?

Eén keer per menstruatiecyclus heb je een eisprong. En dat is midden in je cyclus, ongeveer 14 dagen voordat je ongesteld wordt.

Kan ik mijn eisprong voelen?

Sommige vrouwen voelen dat ze ovuleren. Ze hebben dan buikpijn, soms op een duidelijk aanwijsbare plek links of rechts onder in hun buik. Die pijn heet ook wel ovulatiepijn of middenpijn. Die pijn wordt veroorzaakt doordat de eierstok een beetje onder spanning staat. De meeste vrouwen voelen die ovulatiepijn overigens niet; maak je dus geen zorgen als jij niks voelt. Dat zegt niets over je kansen om zwanger te raken!

Eisprong en vruchtbaarheid

Wanneer je vruchtbaar bent, hangt voor een groot deel samen met je eisprong. De rijpe eicel leeft ongeveer 12 uur in je eileider. De 2 tot 3 dagen rond je eisprong ben je het meest vruchtbaar. Als je dan vrijt, is de kans dat je zwanger raakt het grootst.

Wanneer moet ik vrijen om zwanger te raken?

De rijpe eicel blijft ongeveer 12 uur leven in je eileider. Binnen die 12 uur moet de eicel bevrucht worden, anders sterft de cel af. Betekent dat nu dat je in die 12 uur moet vrijen om zwanger te raken? Nee. Want zaadcellen kunnen 3 tot 5 dagen blijven leven in je baarmoeder. Als je in de 3 tot 5 dagen vóór je eisprong vrijt, dan is de kans groot dat de zaadcellen lang genoeg blijven leven om de rijpe eicel op tijd te bereiken.

Tip: Heb je last van ovulatiepijn en wil je graag zwanger worden? Zorg dan dat je zo snel mogelijk gaat vrijen. Want de rijpe eicel staat op het punt om je eileider in te springen.

Hoe weet ik wanneer mijn eisprong is?

Als je een hele regelmatige menstruatiecyclus hebt van 28 dagen, dan is je eisprong je eisprong rond dag 14 van je cyclus. Maar de meeste vrouwen hebben niet zo’n perfect voorspelbare cyclus. Dat hoeft ook niet. Er zijn ook andere manieren om te weten te komen wanneer je vruchtbaar bent.

Bronnen

  • Wanneer ben ik vruchtbaar is informatie van het College Perinatale Zorg in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.