Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

De uitslag van het vruchtbaarheidsonderzoek

De intensieve en spannende periode van onderzoeken en tests is afgelopen. Dan is het tijd voor de uitslag. Is er een oorzaak gevonden voor jullie verminderde vruchtbaarheid?

De gynaecoloog bespreekt de resultaten van de onderzoeken met jullie in een evaluatiegesprek

De uitslag 

Eigenlijk zijn er twee uitslagen mogelijk:

  • Er is een duidelijke oorzaak gevonden voor jullie vruchtbaarheidsproblemen.
  • Er is geen duidelijke oorzaak gevonden.

Een duidelijke oorzaak

Hebben de onderzoeken een duidelijke oorzaak aangetoond waarom jullie niet zwanger kunnen worden? Dat geeft hoop. Want dan is het waarschijnlijk mogelijk om die oorzaak te behandelen.

Geen duidelijke oorzaak

Helaas geven de vruchtbaarheidsonderzoeken niet altijd helderheid over de oorzaak van jullie verminderde vruchtbaarheid. Dat heet dan: onbegrepen onvruchtbaarheid. De gynaecoloog bespreekt dan met jullie wat de volgende stap is: nog een tijdje afwachten en proberen om spontaan zwanger te raken, of beginnen met een behandeling.

Teleurstelling en frustratie

Natuurlijk zijn jullie teleurgesteld als blijkt dat er geen duidelijke oorzaak aan te wijzen is. En dus ook geen eenduidigheid over de volgende stap. Het kan frustrerend zijn om te weten dat er fysiek niets mis met jullie is, en dat het toch niet lukt om zwanger te raken.  Misschien heb je het gevoel dat je tekort schiet als man. Of dat je faalt als vrouw. Dat zijn allemaal hele begrijpelijke gevoelens.

Kiezen voor een behandeling

Van de gynaecoloog krijgen jullie een medisch advies over de manier waarop jullie de kans op zwangerschap kunnen vergroten. Maar jullie maken uiteindelijk zelf de keuze voor een eventuele behandeling. Dat is geen gemakkelijke beslissing. Denk daarom aan het volgende:

  • Vraag bedenktijd als jullie er niet uitkomen.
  • Bespreek je vragen en twijfels met de arts of iemand anders uit het ziekenhuis of de kliniek. Maak daarvoor gerust een extra afspraak.
  • Heb je behoefte aan de ervaringen van iemand die dit al eens heeft meegemaakt? Zoek dan contact met lotgenoten, bijvoorbeeld via patiëntenvereniging Freya.
  • Je beslist zelf hoe snel de behandeling verloopt, en hoe ver je in de behandeling wilt gaan. Je kunt bijvoorbeeld altijd een maand rust inlassen.
  • Je kunt begeleiding vragen van een maatschappelijk werker of psycholoog.

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.