Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Samenlevingstest of post-coïtustest

De invloed van het baarmoederhalsslijm op de zaadcellen kan worden bekeken met een samenlevingstest.

Artsen noemen dit onderzoek ook wel een post-coïtustest of Sims-Hühnertest.

Dit onderzoekt de samenlevingstest

Om een eicel te kunnen bevruchten, moet het sperma eerst door de baarmoedermond zwemmen. De baarmoedermond wordt afgesloten door baarmoederhalsslijm. Rond de eisprong is dit slijm ‘zaadvriendelijk’: het laat zaadcellen gemakkelijk door. Soms is het baarmoederhalsslijm te zuur of te taai om zaadcellen door te laten. Of er zitten antistoffen tegen spermacellen in. In dat geval wordt het moeilijker voor de zaadcellen om een eicel te bevruchten. De invloed van het baarmoederhalsslijm op de zaadcellen kan worden onderzocht met een samenlevingstest of post-coïtustest.

Zo werkt de samenlevingstest

Het onderzoek vindt plaats in de buurt van je eisprong. Jullie moeten dan vrijen op de avond voor het onderzoek, of op dezelfde ochtend. Tijdens het onderzoek wordt een beetje baarmoederhalsslijm weggezogen, net als bij een uitstrijkje. Daarna bekijkt de onderzoeker onder de microscoop hoeveel zaadcellen er in het slijm zitten en hoe die zich bewegen.

De uitslag van de test

In feite zijn er twee uitslagen van deze test mogelijk:

  • Er zijn genoeg beweeglijke zaadcellen in de baarmoeder gevonden.
  • Er zijn niet genoeg beweeglijke zaadcellen in de baarmoeder gevonden.

De conclusies die je daaruit kunt trekken, zijn iets minder eenduidig. Zijn er weinig of weinig bewegende zaadcellen aanwezig? Dan kan dat aan de zaadcellen liggen, maar ook aan het baarmoederhalsslijm. Wat precies de oorzaak is, kan de arts met dit onderzoek niet vaststellen.

De uitslag zegt niet alles

De uitslag van de samenlevingstest zegt niet alles. Als de test bijvoorbeeld op het verkeerde moment wordt uitgevoerd, dan kunnen er ten onrechte weinig beweeglijke zaadcellen worden gevonden. Want buiten je eisprong is het baarmoederhalsslijm altijd ‘zaadvijandig’. Er hoeft dan dus niets mis te zijn. Daarom zijn niet alle gynaecologen overtuigd van het nut van deze test.

In het laboratorium: de sperma-mucus-test

Een variant op de samenlevingstest is de sperma-mucus test. Bij deze test onderzoeken ze het samenspel van jouw baarmoederhalsslijm en het sperma van je partner in het laboratorium. De arts neemt dan een beetje baarmoederhalsslijm weg. In het laboratorium brengen ze dit samen met het sperma van je partner. Na een paar uur kijken ze of de zaadcellen goed in het slijm zijn doorgedrongen.

De gekruiste sperma-mucus-test

Het is ook mogelijk om te kijken hoe het zaad van iemand anders beweegt in jouw baarmoederhalsslijm. Of, andersom: hoe het zaad van je partner beweegt in het baarmoederhalsslijm van iemand anders. Zo kom je meer te weten over de kwaliteit van zaad en slijm apart. Een dergelijke test heet een gekruiste sperma-mucus-test.

Bronnen

  • Vruchtbaarheidsproblemen bij mannen, een voorlichtingsfolder van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG)

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.