Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Vruchtbaarheidsonderzoek bij de vrouw

Het oriënterende vruchtbaarheidsonderzoek (OFO) bestaat voor jou als vrouw uit verschillende onderdelen.

Een bloedonderzoek naar hormonen en chlamydia-antistoffen

Een bloedonderzoek geeft meer duidelijkheid over de aanwezigheid van bepaalde hormonen in je bloed. Zo toont de hoeveelheid progesteron bijvoorbeeld de kwaliteit van je eisprong aan. Bovendien onderzoeken ze je bloed op antistoffen voor chlamydia. Want als je een chlamydia-infectie hebt (gehad), dan kunnen je eileiders beschadigd zijn. Waarschijnlijk moet je twee keer in je menstruatiecyclus bloed prikken: aan het begin van je cyclus en een week na de eisprong.

Een echo-onderzoek naar de eisprong

Met een inwendige echo kan de arts de eiblaasjes (of follikels) in de eierstokken in beeld brengen. Aan de grootte van het eiblaasje kan de arts zien of je bijna een eisprong hebt. Hij kijkt ook naar de dikte van je baarmoederslijmvlies. De echoscopie wordt herhaald totdat je een eisprong hebt gehad. Zo weet de arts wanneer je vruchtbare periode is.  Bij de echoscopie brengt de arts of een verpleegkundige een dunne staaf in je vagina die radiogolven uitzendt en weer opvangt. Daarmee maakt hij de binnenkant van je baarmoeder zichtbaar. Het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten.

Een samenlevingstest

Bij een samenlevingstest wordt onderzocht wat de invloed is van jouw baarmoederhalsslijm op het sperma van je partner.

Een test met clomifeencitraat om te zien of je eiblaasjes daarop reageren

De gynaecoloog kan bekijken hoe jouw eierstokken reageren op clomifeencitraat (Clomid®). Dat middel stimuleert de eiblaasjes (follikels) om te groeien. Voordat je met een kuur van dit middel begint, kijkt de gynaecoloog met een echo hoeveel eiblaasjes er in je eierstokken zitten. Hij doet ook een bloedonderzoek om bepaalde hormonen in je bloed op te sporen. Daarna neem jij vijf dagen lang clomifeencitraat. Op de volgende dag krijg je weer een echo. De arts kan dan zien of je eiblaasjes gegroeid zijn.

Een röntgencontrastfoto van je baarmoeder

Zijn de onderzoeken naar zijn zaad en jouw cyclus afgelopen? Dan kan de arts besluiten om een baarmoederfoto te maken. Dat heet ook wel een hysterosalpingogram of HSG. Met zo’n röntgencontrastfoto kan de arts de vorm van je baarmoeder bekijken en onderzoeken of je eileiders niet verstopt zijn.

Zo wordt een HSG gemaakt

Het onderzoek duurt ongeveer een kwartier. De arts spuit een contrastvloeistof in je baarmoeder om je baarmoederholte en de binnenkant van de eileiders zichtbaar te maken. Deze vloeistof kan soms voor wat krampen of pijn zorgen, alsof je ongesteld bent. Op de monitor kun je je baarmoeder en de eileiders zien. Een HSG kun je alleen doen als je zeker weet dat je niet zwanger bent.

Nog even proberen

Als de baarmoeder geen afwijkingen laat zien, dan zal de gynaecoloog meestal adviseren om nog eens zes maanden te proberen om zwanger te raken. Zijn jullie na die zes maanden nog steeds niet zwanger? Dan kan de arts een kijkoperatie doen.

Een kijkoperatie of laparoscopie

De gynaecoloog kan jullie vruchtbaarheidsonderzoek afronden met een kijkoperatie of laparoscopie. Hiermee kan de arts je baarmoeder, eileider en eierstokken vanaf de buitenkant onderzoeken.

Zo werkt een kijkoperatie

De kijkoperatie gebeurt bijna altijd onder narcose (algehele verdoving). De gynaecoloog maakt een sneetje van ongeveer 1 cm vlak onder je navel. Daardoor brengt hij de laparoscoop (kijkbuis) in je buik. De baarmoeder, eileiders en eierstokken zijn zo zichtbaar op de monitor. Via een sneetje vlak boven je schaamhaar brengt hij andere instrumenten in je buikholte. Soms gebeurt dat ook via de vagina. Ze vullen je baarmoeder dan met een vloeistof om te kijken of je eileiders niet verstopt zijn. Aan deze ingreep hou je een paar kleine littekens over, die je na verloop van tijd vrijwel niet meer ziet.

Een hysteroscopie

Heeft de arts niets afwijkends gezien op de baarmoederfoto en bij de kijkoperatie?  Dan kan hij nog voorstellen een hysteroscopie te doen. Daarmee bekijkt hij de binnenkant van de baarmoeder. Dit is een poliklinische ingreep die gebeurt onder plaatselijke verdoving. De arts brengt een dun kijkbuisje in je vagina, en de beelden verschijnen op een monitor. Zo kan de arts zien of er vleesbomen, poliepen of verklevingen zijn die een zwangerschap in de weg zitten.

Vruchtbaarheidsonderzoek bij je partner

En zo ziet het oriënterend vruchtbaarheidsonderzoek voor je man er uit.

Bronnen

  • Vruchtbaarheidsonderzoek, patiëntenfolder van het Jeroen Bosch Ziekehuis in Den Bosch

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.