Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Een dagboek van je zwangerschap

Een dagboek bijhouden is een hele persoonlijke manier om een aandenken aan je eigen zwangerschap te creëren. Het is niet moeilijk en het hoeft ook niet veel tijd te kosten. En er zijn nu ook dagboeken die je op de computer kunt bijhouden.

Wat is een zwangerschapsdagboek?

Een zwangerschapsdagboek is een dagboek dat je bijhoudt tijdens je zwangerschap. Je schrijft erin op hoe je je voelt, wat je meemaakt en wat je verwachtingen zijn van het krijgen van een kind. Je kunt er ook foto’s aan toevoegen, of andere documenten die met je zwangerschap te maken hebben. Zo maak je je eigen persoonlijke aandenken aan deze bijzondere periode in je leven.

Soorten dagboeken

Er zijn verschillende soorten dagboeken waar je uit kunt kiezen.

Zelf een dagboek maken

Je kunt je gedachten en gevoelens opschrijven in een boek of schrift waar alleen lege bladzijden in zitten. Je kunt het boek dus zo indelen als je zelf wilt. Je bent niet gebonden aan een vaste indeling. Je kunt er foto’s in plakken of er een heel scrap book van maken. Een schrift of boek dat altijd binnen handbereik ligt, nodigt uit om erin te schrijven. Als je even een momentje hebt, pak je het erbij.

Voorgedrukte dagboeken

Er zijn ook veel voorgedrukte zwangerschapsdagboeken te koop. Daarin staan vaak mooie foto’s of illustraties, of leuke tips en interessante weetjes. Ook wordt er vaak aangegeven wat je waar moet schrijven. Dat is handig als je niet altijd goed weet waar je over zou moeten schrijven. Er is meestal ook ruimte voor wat eigen foto’s of zwangerschapspaperassen.

Op de computer

In dit digitale tijdperk heb je ook steeds meer mogelijkheden om op de computer een dagboek bij te houden. Dat kun je online doen: er zijn websites met dagboeken die je na je zwangerschap als gedrukt exemplaar thuisgestuurd krijgt. Vaak kun je zelf de indeling en vormgeving bepalen en foto’s toevoegen. Je kunt het ook op je eigen computer doen en je verhalen op die manier digitaal bewaren.

Zwangerschapsblog

Wil je je verhalen delen met familie en vrienden? Dan kun je je schrijfsels ook publiceren op een blog. Ook je foto’s zet je daarbij. Handig en leuk als je mensen die ver weg wonen op de hoogte wilt houden van je zwangerschap. En helemaal hip!

Wat schrijf je in je zwangerschapsdagboek?

Het is jouw dagboek, dus je kunt erin bijhouden wat je wilt. Bijvoorbeeld:

  • je gezondheidstoestand
  • je gewicht en buikomvang
  • je gedachten en gevoelens over je zwangerschap en de toekomst met je gezin
  • wat je meemaakt als zwangere: bezoeken aan de verloskundige, echo-onderzoek
  • reacties van de mensen om je heen
  • waar je last van hebt: klachten en kwaaltjes
  • wat je wanneer hebt geregeld
  • een brief aan je ongeboren kind
  • het verhaal van je bevalling

Hoe vaak schrijf je in je dagboek?

Het heet dan wel een dagboek, maar je hoeft er niet iedere dag in te schrijven. Probeer het in ieder geval elke week te doen. Dan heb je een mooi overzicht van de hele duur van je zwangerschap. Het hoeft niet heel veel tijd te kosten. Met 15 tot 20 minuten per week verzamel je al veel verhalen, die je anders alweer snel bent vergeten.

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.