Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

De eerste afspraak bij de verloskundige

Je eerste afspraak bij de verloskundige heb je als je ongeveer negen weken zwanger bent. Wat kun je van die eerste afspraak verwachten?

Voor een afspraak bij de verloskundige hoef je niet eerst langs de huisarts. Je kunt gewoon zelf een verloskundige zoeken en bellen voor een afspraak.

Een vragenlijst invullen

Soms krijg je voor je eerste afspraak een vragenlijst thuisgestuurd. Daarop staan allerlei vragen over je gezondheid, de medische achtergrond en eventuele ziektes en aandoeningen in je familie. Vul deze lijst op je gemak thuis in en neem hem mee naar de afspraak. Krijg je geen vragenlijst? Dan bespreekt de verloskundige die vragen met je tijdens de eerste controle. Denk van tevoren al na over eventuele ziektes of erfelijke aandoeningen die in jouw familie zitten, of in de familie van de vader van je kind.

De eerste controle

De eerste controle is altijd spannend: wat staat je te wachten?

  • Als eerste neemt de verloskundige tijd om kennis met je te maken en te vragen hoe het met je gaat.
  • Ze neemt de vragenlijst met je door, die je thuis hebt ingevuld.
  • Heb je zelf vragen? Dan kun je die ook aan de verloskundige stellen. Zet je vragen thuis al op papier. Dan vergeet je niets te vragen.
  • De verloskundige meet je bloeddruk.
  • Ze voelt aan je buik terwijl je op de onderzoekstafel ligt: daarmee bepaalt ze de grootte van je baarmoeder.
  • Ze vertelt je over de standaard onderzoeken die bij de zwangerschapscontrole horen: een bloedonderzoek en een echo-onderzoek.
  • Je krijgt ook informatie over de prenatale screening.

Extra tijd voor de eerste controle

Een gewone zwangerschapscontrole duurt meestal 10 minuten. Maar voor de eerste afspraak neemt de verloskundige meestal meer tijd. Reken erop dat je na ongeveer 20 minuten weer buiten staat.

Je partner mag mee

Als je wilt, mag je je partner meenemen naar de afspraak bij de verloskundige. Maar het hoeft niet. Vaak is het wel leuk voor je partner om mee te gaan, zeker als het jullie eerste zwangerschap is. Bij de eerste afspraak neemt de verloskundige wat meer tijd voor de controle. Jullie hebben dus extra gelegenheid om vragen te stellen.

Hartje luisteren kan nog niet

Misschien verheug je je erop om bij de eerste afspraak al het hartje van je baby te horen kloppen. Maar dat is vaak heel lastig te horen als je 9 weken zwanger bent. Vanaf 12 tot 14 weken luistert de verloskundige daarom pas naar het hartje. Je moet dus nog even wachten tot de volgende controle.

Bronnen

  • Adviseur bij het schrijven van dit artikel was verloskundige Hilde Perdok.

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.