Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Zo vind je een verloskundige

Je hoeft niet eerst langs de huisarts als je zwangerschapstest positief is. Je kunt meteen zelf op zoek gaan naar een verloskundige.

Hoe vind je een verloskundige?

  • Kijk in de telefoongids onder ‘verloskundigen’ of ‘verloskundige praktijk’.
  • Zoek op internet naar een verloskundige bij jou in de buurt.
  • Vraag aan een vriendin of zus die kinderen heeft met welke verloskundige zij goede ervaringen heeft.

De verloskundige groepspraktijk

De meeste verloskundigen werken samen in een groepspraktijk. Zo kunnen ze hun werk op de praktijk, bij (kraam)vrouwen thuis en in het ziekenhuis goed verdelen.

Een verloskundige kiezen

Misschien zitten er meerdere verloskundige praktijken bij jou in de buurt. Dit zijn een aantal dingen waar je op kunt letten als je voor een verloskundige kiest:

Zit de praktijk dicht bij je huis?

Het is handig als je niet te veel reistijd hebt naar je verloskundige. Zeker aan het einde van je zwangerschap ga je er regelmatig heen voor je zwangerschapscontroles. Zorg er dus voor dat je er gemakkelijk heen kunt, ook straks met een dikke buik. Een plek dicht bij je werk is in de eerste maanden misschien praktisch, maar zodra je met zwangerschapsverlof gaat niet meer. Bovendien is het voor de verloskundige belangrijk dat zij een korte reistijd heeft naar jouw huis. Zeker als je haar straks belt als je weeën hebt.

Biedt de praktijk nog meer faciliteiten?

Sommige verloskundigenpraktijken hebben ook een echocentrum. Dat is handig, want dan hoef je niet steeds naar het ziekenhuis voor een echo-onderzoek. Andere praktijken bieden bijvoorbeeld borstvoedingscursussen of zwangerschapsyoga aan. Dat is meteen een leuke manier om met andere zwangeren in contact te komen.

Je kunt gewoon bellen

Je hebt geen verwijzing nodig van je huisarts om een afspraak te maken bij een verloskundige. Als je ongeveer zes weken zwanger bent, bel je met de verloskundige van je keuze om een eerste afspraak te maken. Je gaat voor het eerst naar de verloskundige als je ongeveer negen weken zwanger bent.

Actie: Zoek een verloskundige bij jou in de buurt via de Koninklijke Nederlandse Organisatie voor Verloskundigen.

Check: Soms is de verloskundige niet de juiste persoon om je te begeleiden tijdens je zwangerschap. Bijvoorbeeld als je bepaalde medicijnen gebruikt of complicaties hebt gehad tijdens een eerdere zwangerschap. In dat geval verwijst de verloskundige je door naar het ziekenhuis.

Bronnen

  • Adviseur bij het schrijven van dit artikel was verloskundige Hilde Perdok.

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.