Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Je kind wordt 18 jaar; wat betekent dat voor jou als ouder?

Op zijn achttiende verjaardag wordt je kind wettelijk meerderjarig. Misschien vind jij hem nog niet helemaal volwassen, maar voor de wet is hij dat wel. Wat betekent dit voor jou?

Als je kind 18 jaar oud wordt

De achttiende verjaardag van je kind is hoe dan ook een mijlpaal. Van de wet mag hij ineens een hoop dingen waar hij tot nu toe nog te jong voor was. De wet beschouwt hem als een volwassene.

Volwassen… of nog niet?

Misschien vind jij dat je kind zich nog lang niet volwassen gedraagt. Dat is te verklaren als je naar de ontwikkeling van het puberbrein kijkt: het brein van een adolescent is pas volgroeid als hij 22 is.

Wat verandert er voor jou als ouder zodra je kind 18 wordt?

De wet gaat ervan uit dat je kind vanaf zijn achttiende voor een groot deel voor zichzelf kan zorgen, ook waar het financiële zaken betreft. Een aantal bijdragen die je als ouder van de overheid krijgt, stoppen zodra je kind 18 wordt.

Geen kinderbijslag meer

Je krijgt geen kinderbijslag meer als je kind 18 of ouder is. De betalingen van de Sociale Verzekeringsbank houden vanzelf op.

Geen kindgebonden budget meer

Ook jouw recht op kindgebonden budget vervalt als je kind 18 wordt.

Zorgverzekering

Je kind is niet meer gratis meeverzekerd in jouw zorgverzekering. Je moet nu premie voor hem gaan betalen. Of liever: dat moet hij zelf doen.

Wat verandert er niet?

Naast alle dingen die veranderen als je kind 18 wordt, blijft één belangrijk uitgangspunt hetzelfde: de onderhoudsplicht voor je kind. In het verlengde daarvan ligt ook de kinderalimentatie (als je gescheiden bent).

Onderhoudsplicht blijft tot 21 jaar

Als ouder heb je een onderhoudsplicht voor je kind, totdat je kind 21 is. Dat betekent dat je wettelijk verplicht bent om ervoor te zorgen dat je kind de meest basale dingen krijgt: eten, onderdak, kleding, scholing en dergelijke.

Ook kinderalimentatie blijft tot 21 jaar

Ben je gescheiden en betaal of ontvang je kinderalimentatie? Dan blijft dat doorlopen totdat je kind 21 is. Het enige verschil is dat het geld nu direct naar je kind gaat.

Wat verandert er voor je kind?

Vanaf zijn 18e verjaardag is je kind zelf verantwoordelijk voor de kosten van zorgverzekering en school. Daarvoor kan hij toeslagen en tegemoetkomingen aanvragen. Hij mag nu ook alleen een auto of motor besturen. Wat verandert er allemaal voor je kind als hij 18 wordt?

Aanbevolen websites

Bronnen

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.