Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Moedermelk bewaren, ontdooien en opwarmen

Het is belangrijk dat je moedermelk zo veel mogelijk hygiënisch afkolft, vervoert, bewaart, ontdooit en weer opwarmt.

Zorg ervoor dat je kolfspullen altijd goed schoon zijn. Kook de onderdelen van je borstkolf de eerste drie maanden iedere dag uit. Na drie maanden is één keer per week uitkoken genoeg.

Zo bewaar je afgekolfde moedermelk

De moedermelk die je afgekolfd hebt, kun je bewaren in:

  • speciale borstvoedingsflesjes of -zakjes;
  • ijsblokjeszakjes;
  • kunststof bakjes.

Zorg ervoor dat de bakjes, flesjes of zakjes goed schoon zijn. Bakjes en flesjes kun je uitkoken. Plak op ieder flesje, bakje of zakje een stickertje met de datum waarop de melk gekolfd is.

In de koelkast: 3 dagen

Afgekolfde melk kun je in de koelkast maximaal 3 dagen bewaren (72 uur). Zet de melk dan wel achter in je koelkast en niet in de deur. Want die 3 dagen gelden alleen als je de melk bewaart op een temperatuur van 4 graden Celsius.

Tip: Kolf je op je werk? Zet dan de afgekolfde melk meteen in de koelkast. En neem de melk na je werk in een koeltas mee naar huis.

In de diepvries: 3 tot 6 maanden

Wil je je afgekolfde melk langer dan 3 dagen bewaren? Vries hem dan zo snel mogelijk in. Doe dat in een diepvriezer of in het vriesvak van een koelkast met vier sterren. Het diepvriesvakje van een gewone koelkast kun je hiervoor niet gebruiken: daar wordt het namelijk niet koud genoeg. Je kunt de melk 3 tot 6 maanden bewaren op een temperatuur van -18 graden Celsius.

Ingevroren moedermelk ontdooien

Ingevroren moedermelk kun je op twee manieren ontdooien:

  • onder lauwwarm stromend water
  • in de koelkast

Zorg ervoor dat het stromende water niet te heet is. Want dan kan de moedermelk ook te heet worden. Waardevolle voedingsstoffen gaan dan verloren.

Let op!

  • Gebruik ontdooide moedermelk altijd binnen 24 uur.
  • Gooi restjes altijd weg.
  • Vries moedermelk nooit opnieuw in.

Afgekolfde moedermelk opwarmen

Een flesje moedermelk kun je op drie manieren opwarmen:

  • in de magnetron
  • in een pannetje met warm water
  • in een flessenwarmer

De melk mag niet te heet worden

Laat de moedermelk niet warmer worden dan 30 tot 35 graden. Dat is een goede drinktemperatuur. Als de melk uit jouw borsten komt, is hij ook nooit warmer dan 37 graden. Bovendien verliest de melk veel van zijn waardevolle en beschermende stoffen als hij warmer wordt dan 50 graden.

In de magnetron

Een flesje met 100 milliliter moedermelk verwarm je in de magnetron ongeveer 30 seconden op 600 watt.

  • Schud de melk even goed na 15 seconden. En na 30 seconden opnieuw. Zo voorkom je dat de melk op sommige plekken te heet wordt.
  • Iedere magnetron is anders. Probeer daarom uit, wat in jouw magnetron het beste werkt.

Controleer de temperatuur op je pols

Voordat je het flesje aan je baby geeft, controleer je de temperatuur van de melk. Laat een druppeltje melk uit het flesje op je pols vallen. Voel je niets? Dan is de temperatuur precies goed.

Eén keer opwarmen

Je kunt moedermelk maar één keer opwarmen. Drinkt je baby de opgewarmde melk niet (helemaal) op? Gooi die dan weg.

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.