Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Stoppen met het geven van borstvoeding

Wil je gaan stoppen met het geven van borstvoeding? Houd er dan rekening mee dat dat niet van de ene op de andere dag kan. Hier lees je hoe je borstvoeding geleidelijk kunt afbouwen.

Neem zelf de beslissing om te stoppen

Wil je stoppen met borstvoeding geven? Dat kan om verschillende redenen. Misschien zeggen mensen in je omgeving dat je het nog even moet volhouden. Of dat het zonde is om nu te stoppen. Maar uiteindelijk ben jij degene die beslist wanneer je stopt met borstvoeding geven, en waarom. Het is jouw keuze.

Borstvoeding afbouwen

Je kunt niet zomaar stoppen met het geven van borstvoeding. Als je dat doet, krijg je problemen met je borsten. Want die maken nog steeds melk aan. Het is het beste om borstvoeding geleidelijk af te bouwen.

Laat één voeding vallen

Als eerste sla je één borstvoeding op een hele dag over. Dat kan de voeding zijn die:

  • jou het minst goed uitkomt;
  • je baby het minst graag wil;
  • het minst lekker loopt.

In het begin voelen je borsten waarschijnlijk vol aan op de tijd van de voeding die je overslaat. Dat volle gevoel verdwijnt na een paar dagen.

Tip: Wordt de spanning op je borsten te groot? Dan kun je eventueel een klein beetje kolven om de spanning eraf te halen. Maar kolf niet te veel! Want dan wordt je melkproductie alsnog gestimuleerd.

Laat nog een voeding vallen

Na 5 tot 7 dagen voelen je borsten weer helemaal soepel aan op het moment van de weggelaten voeding. Dan kun je een volgende voeding laten vallen. Ook daarvoor neem je weer 5 tot 7 dagen de tijd. Daarna laat je weer een voeding vallen totdat er geen voedingen meer over zijn.

Gedeeltelijk afbouwen

Je kunt ook besluiten om bijvoorbeeld één of twee voedingen te blijven geven. Alleen de ochtendvoeding, of alleen de avondvoeding. Het is heel goed mogelijk om een lange tijd één of twee voedingen per dag te blijven geven.

In één keer stoppen

Moet of wil je toch in één keer stoppen met het voeden van je kind via de borst? Dan heb je maar één optie: afkolven. Volg bij het kolven het afbouwschema van hierboven.

Controleer je borsten

Tijdens de hele afbouwperiode is het belangrijk om je borsten te blijven controleren. Want je hebt gemakkelijk een verstopt melkkanaaltje of een borstontsteking te pakken als je aan het afbouwen bent. Ontdek je een rode of harde plek op je borst? Laat je baby die borst dan altijd goed leegdrinken tijdens de voeding.

Wat geef je je baby?

Als je baby geen borstvoeding meer krijgt, moet daar iets anders voor in de plaats komen. Dit kun je je kind geven:

  • als je baby nog geen 6 maanden oud is: volledige zuigelingenvoeding
  • als je baby ouder dan 6 maanden, maar jonger dan 1 jaar is: opvolgmelk
  • als je kind ouder is dan 1 jaar: gewone melk

Vanaf 6 maanden is je kind ook toe aan bijvoeding. Vanaf 1 jaar mag je kind zo’n beetje alles eten.

Bronnen

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.