Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Fit met zwangerschapsfitness

Met zwangerschapsfitness ben je voornamelijk fysiek bezig om je conditie op peil en je spieren soepel te houden. Je leert er geen ademhalingsoefeningen of perstechnieken. Het is geen voorbereiding op de bevalling, maar wel een goede manier om gezond en fit te blijven tijdens je zwangerschap.

Wat is zwangerschapsfitness?

De meeste zwangerschapscursussen bieden naast fysieke oefeningen vaak veel theorie over de bevalling. Heb je daar geen behoefte aan, maar wil je gewoon lekker sporten onder deskundige begeleiding? Dan is zwangerschapsfitness misschien iets voor jou. Als je last hebt van je bekken of rug, dan is zwangerschapsfitness ook een goed idee.

Hoe werkt zwangerschapsfitness?

Zwangerschapsfitness doe je bij een sportschool of centrum voor fysiotherapie. Meestal zijn er speciale uren die bedoeld zijn voor zwangeren. Een speciaal opgeleide fysiotherapeut is dan aanwezig om je te begeleiden tijdens het sporten. Vaak bestaat een les uit twee delen: conditie en kracht. De meeste oefeningen die je op fitnessapparatuur. Natuurlijk is er speciale aandacht voor de spiergroepen die het tijdens je zwangerschap het zwaarst hebben: rug, buik, benen en bekkenbodem.

Wat kost zwangerschapsfitness?

Gemiddeld betaal je voor een les zwangerschapsfitness ongeveer 10 euro. Je hoeft er geen speciale kleding of attributen voor te kopen. Goede sportschoenen zijn wel belangrijk.

Wanneer kun je met zwangerschapsfitness beginnen?

Zodra je buik begint te groeien, kun je meedoen met zwangerschapsfitness. Dus ongeveer vanaf week 16. Meestal heeft zwangerschapsfitness geen vast aantal lessen. Je kunt beginnen en stoppen wanneer je wilt.

Fit na je zwangerschap

Soms biedt de fysiotherapeut of sportschool ook fitness aan voor na de bevalling. Vanaf 4 tot 6 weken na de bevalling kun je weer beginnen om je conditie op peil te brengen en je spieren te versterken.

Waar vind je zwangerschapsfitness?

Steeds meer sportscholen, fysiotherapeuten en gezondheidscentra bieden ‘Zwanger en fit’ cursussen aan. Kijk in de wachtkamer bij de verloskundige in het rek met folders. Of vraag je verloskundige naar een goed adres.

Tip: De Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie bij Bekkenproblematiek en Pre- en Postpartum Gezondheidszorg (NVFB) heeft een speciale cursus voor zwangere en pas bevallen vrouwen: ZwangerFit®. Dit is een beschermde titel. Fysiotherapeuten mogen dit programma alleen aanbieden als ze geregistreerd bekkenfysiotherapeut zijn, of als ze een geregistreerde NVFB-ZwangerFit opleiding hebben gevolgd. Er zijn bijna 50 gecertificeerde ZwangerFit-docenten in Nederland.

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.