Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Zwangerschapsgym

Zwangerschapsgym helpt je om sterk en fit te blijven tijdens je zwangerschap. Tegelijk leer je ademhalings- en perstechnieken die je kunnen helpen tijdens je bevalling.

Wat is zwangerschapsgym?

Van alle zwangerschapscursussen is zwangerschapsgym misschien wel het populairst. Bij een cursus zwangerschapsgym doe je allerlei oefeningen die je lichaam soepel en zo veel mogelijk pijnvrij houden. Ook leer je om lichaamsdelen die het zwaar te verduren hebben (zoals je rug en je benen) te ontspannen. De oefeningen kun je thuis ook doen. Er is ook aandacht voor de bevalling zelf. Zwangerschapsgym lijkt op zwangerschapsyoga, maar heeft meestal geen spirituele invalshoek.

Hoe werkt zwangerschapsgym?

Met een groep van 10 tot 20 vrouwen kom je één keer per week bij elkaar. Meestal bestaat een cursus uit 10 of 12 lessen van een uur. Vaak is één les een ‘partnerles’: dan mag je je partner meenemen.

Tijdens de les doe je oefeningen onder begeleiding van de docent. Deze oefeningen zijn bedoeld om je spieren (met name die van je rug, buik, bekken en benen) soepeler en steviger te maken. Daarnaast leer je ademhalings- en perstechnieken die je kunt gebruiken tijdens de bevalling.

Wie geeft zwangerschapsgym?

Meestal is het een fysiotherapeute of bewegingsdocente die de cursus zwangerschapsgym geeft.

Wat kost zwangerschapsgym?

De kosten voor een cursus zwangerschapsgym zijn overal verschillend. Maar gemiddeld kun je rekenen op ongeveer 10 euro per les. Meestal hoef je verder geen speciale kleding of benodigdheden te kopen.

Wanneer begin je met zwangerschapsgym?

Zwangerschapsgym is met name zinvol in de laatste helft van je zwangerschap, dus vanaf week 20. Informeer bij de cursusgever wanneer er nieuwe cursussen starten en geef je op tijd op.

Terugkomlessen na de bevalling

Soms heeft een cursus zwangerschapsgym ook nog één of meer terugkomavonden als je bevallen bent. Het is namelijk leuk om alle baby’s te zien en ervaringen over de bevalling uit te wisselen. Steeds meer kun je ook lessen volgen om na de bevalling je conditie weer op peil te brengen en je lichaam weer in vorm te krijgen.

Waar doe je zwangerschapsgym?

Overal in Nederland worden cursussen zwangerschapsgym aangeboden. Bijvoorbeeld door:

  • je verloskundigenpraktijk;
  • het ziekenhuis;
  • je thuiszorg- of kraamzorgorganisatie;
  • het Centrum voor Jeugd en Gezin;
  • de kruisvereniging.

Informeer bij je verloskundige of een vriendin waar je bij jou in de buurt terecht kunt voor zwangerschapsgym.

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.