Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Dreigende vroeggeboorte

Ben je nog geen 37 weken zwanger, maar komt de bevalling al wel op gang? Dan is er sprake van een dreigende vroeggeboorte. Zorg dat je dan zo snel mogelijk in het ziekenhuis komt. Want daar kunnen ze de bevalling misschien nog iets uitstellen.

De bevalling dient zich aan voor 37 weken

De kans is niet heel groot, maar het kan gebeuren dat de bevalling al begint voordat je 37 weken zwanger bent. Dat heet dan een dreigende vroeggeboorte. Heb je weeën of gebroken vliezen? Bel dan meteen de verloskundige. Zij verwijst je dan waarschijnlijk naar het ziekenhuis.

Uitstellen of niet?

In het ziekenhuis bekijkt de gynaecoloog of het zinvol en mogelijk is om de bevalling uit te stellen. De behandeling hangt af van:

  • hoe lang je precies zwanger bent;
  • hoe het met je kind gaat;
  • hoe het met jou gaat;
  • of je vliezen gebroken zijn;
  • of en hoeveel ontsluiting je hebt.

Als je meer dan 5 centimeter ontsluiting hebt, dan zal de gynaecoloog de geboorte niet meer uitstellen.

In bed blijven

Zijn je vliezen gebroken of heb je ontsluiting? Dan zal de arts je adviseren om in bed te blijven. Toch wordt bedrust niet altijd voorgeschreven, want:

  • het is niet zeker dat in bed blijven een vroeggeboorte kan voorkomen;
  • daarmee heb je een grotere kans op trombose.

Weeënremmers kunnen de bevalling uitstellen

Weeënremmers kunnen de weeën stoppen of afremmen. Echt lang kun je de bevalling hier niet mee uitstellen; reken op een paar uur tot maximaal een paar dagen. Deze tijd kan de gynaecoloog gebruiken om de conditie van je baby te verbeteren met corticosteroïden. Ook kun je in die tijd eventueel overgeplaatst worden naar een ziekenhuis met een neonatale afdeling (gespecialiseerd in baby’s die te vroeg geboren zijn).

Alleen tussen 24 en 34 weken

Globaal gezien krijg je alleen weeënremmers als je tussen de 24 en 34 weken zwanger bent. Je krijgt de remmers in de vorm van een infuus, injectie of zetpil. Je kunt ook weeënremmers krijgen als je vliezen al gebroken zijn, maar je nog geen weeën hebt.

Corticosteroïden maken je baby sterker

De arts kan je corticosteroïden geven om de longen en andere organen van je kind sneller te laten rijpen. Corticosteroïden zijn hormonen die je lichaam normaalgesproken aanmaakt onder invloed van stress. Jij krijgt een injectie, en via de placenta komen de hormonen bij je kind terecht. Door de organen sneller te laten rijpen, heeft je kind een grotere kans om buiten je baarmoeder te overleven. Het effect van deze hormonen is al meetbaar na 12 uur, maar de beste kansen heeft je kind na 24 tot 48 uur.

Soms krijg je antibiotica

Onderzoek heeft aangetoond dat antibiotica de duur van je zwangerschap kunnen verlengen. Bovendien verhogen ze de weerstand van je baby. Soms kun je ook antibiotica krijgen om een infectie te behandelen of te voorkomen. Jij krijgt de antibiotica, maar via je placenta komen ze ook bij je kind terecht.

Aanbevolen websites

  • Care4Neo (voorheen de Vereniging van Ouders van Couveusekinderen) heeft ook een uitgebreide site met veel informatie.

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.